Το ΔΗΠΕΘΕ κλειστό, μας μείναν τα κουστούμια

1

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Μια εξαιρετική έκθεση φιλοξενεί το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της θεματικής «Θεατρικές Αναζητήσεις». Με τίτλο της έκθεσης «Ένας μικρός περίπατος στο θεατρικό βεστιάριο».

Μια έκθεση που μας ταξιδεύει πολλά πολλά χρόνια πίσω. Τότε που το Θεατρικό Εργαστήριο του Ομηρείου και στη συνέχεια το Δημοτικό Θέατρο Χίου ανέβαζαν καταπληκτικές παραστάσεις που μας μόρφωσαν, που μας έκαναν να αγαπήσουμε το θέατρο. Που έβγαλαν στο σανίδι ερασιτέχνες ηθοποιούς που έγιναν επαγγελματίες. Τα χρόνια που το νησί μας, και το Βόρειο Αιγαίο δυνητικά, μια δύσκολη περιοχή και λόγω της νησιωτικότητας, είχαν ένα επαγγελματικό θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ, και τη δυνατότητα να βλέπουν ποιοτικές παραστάσεις με επαγγελματίες ηθοποιούς.

Πονεμένη ιστορία το ΔΗΠΕΘΕ. Πολλά έχουν γραφτεί και κυρίως ακουστεί. Για κακοδιαχείριση, για «φάγωμα» χρημάτων, για υπερτιμολογήσεις, για υπέρογκους μισθούς και ακριβές παραγωγές. Μέχρι σήμερα δεν ξέρω πόσα από αυτά έχουν αποδειχθεί. Θα πεις κανείς, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Αλλά πέραν από τα 200.000 € που ήταν η αιτία (ή η αφορμή;) για να βάλει η δημοτική αρχή Βουρνού την ταφόπλακα και να το κλείσει, δεν έχουμε δει κάτι πιο συγκεκριμένο και χειροπιαστό να καταγγέλλεται δημόσια.

Και ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλα αυτά ισχύουν, αλλά δεν αποδεικνύονται, ακόμα και αν οι διοικήσεις – που τις όριζαν βέβαια οι εκάστοτε δήμαρχοι – ήταν φαύλες και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές ανεπαρκείς (αν και πέρασαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου από το μετερίζι), με ποια λογική κλείνεις έναν τέτοιο θεσμό; Τον μόνο τέτοιο θεσμό στην περιφέρεια. Ειδικά μάλιστα όταν είσαι μια δημοτική αρχή που αποτελείται από νέους και σπουδαγμένους ανθρώπους.

Μείναμε λοιπόν με το βεστιάριο να μας θυμίζει τις παλιές δόξες και… διηγώντας τις να κλαίμε. Μείναμε με μια καλλιτεχνική επιτροπή και τον πρόεδρό του (που ψήφισε το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου) να μας προτείνουν «Θεατρικές Αναζητήσεις» – και ας είναι κάποιες, πολύ καλές.

Προφανώς πάντως, το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ ήταν και αυτό μια από τις… αναζητήσεις της παρούσας δημοτικής αρχής.

Ερευνήτρια

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Σιδερής Λοϊζος

    Μείνανε και οι άνθρωποι που δούλεψαν με μισθό ή αφιλοκερδώς στα εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ και οι προπάντων οι θεατές των παραστάσεων. Ως ένας άνθρωπος που δούλεψε στο ΔΗΠΕΘΕ ως μαθητής, ηθοποιός αλλά και φωτογράφος μιλώ. Επαγγελματικό θέατρο δεν ήθελε η πλειοψηφία των ανθρώπων του νησιού μας. ΄Οσοι θέλουν να κάνουν επαγγελματικό θέατρο ας καταθέσουν την πρότασή τους.Θα χαρούν αρκετοί άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά στο θέατρο.

Άφησε σχόλιο