Και κάπως έτσι, το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου ρίχνει οριστικά αυλαία…

0

Όλα έμοιαζαν προδιαγεγραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου που αποφάσισε τη «λύση και εκκαθάριση» του 20χρονου θεατρικού οργανισμού (εκτός αν…). Ακολουθούν μερικά, ενδεικτικά στιγμιότυπα.

ds-dipethe-xs1

Όταν μπλέκουν οι αριθμοί με το θέατρο, τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι καλά – ακόμα κι όταν οι αριθμοί ευημερούν,  πόσο μάλλον όταν μοιάζουν με μεγάλα, μαύρα σύννεφα που φέρνουν καταστροφή. Σαν τους αριθμούς, χρεών και υποχρεώσεων, που οδήγησαν το δήμο Χίου στην απόφαση να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, είκοσι χρόνια μετά το ελπιδοφόρο σήκωμα της αυλαίας του. Η τελευταία πράξη αναμένεται να παιχθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πλέον, στις 18 Μαρτίου, που θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Μόνο ενδεχόμενο να μην τελεσιδικήσει η καταδικαστική για το μέλλον του θεάτρου απόφαση, είναι να υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου, καθώς ο δήμαρχος ανέφερε πως θα επιχειρήσει να υπάρξει επαφή με τον υπουργό Αρ. Μπαλτά, κίνηση που ανέφερε πως θα στηρίξει και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ – αν και οι πιθανότητες να υπάρξει αναστροφή του κλίματος σε 10 ημέρες μοιάζει τουλάχιστον απίθανη.

Πίσω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 7/3/2016, με θέμα τη «λύση και εκκαθάριση» της «επιχείρησης». Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με «διαμοιρασμό των ιματίων» του θεάτρου: εκεί τα σκηνικά, εδώ τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Συζητήσεις που έμοιαζαν να ανοίγουν το δρόμο σε αυτό που ήταν και το κυρίως μενού της συνεδρίασης: το κλείσιμο του θεάτρου. Εκτός από τα μέλη του ΔΣ και τους δημοσιογράφους, αλλά και τρεις εκλεγμένους αιρετούς της Χιακής Συμπολιτείας, στα έδρανα βρίσκονταν σπουδαστές των εργαστηρίων και άνθρωποι που κάποια στιγμή ο δρόμος του διασταυρώθηκε με την 20χρονη πορεία του ΔΗΠΕΘΕ.

Ειπώθηκαν πολλά σε αυτή τη συνεδρίαση, ας εστιάσουμε σε μερικά στιγμιότυπα:

Ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Μανώλης Βουρνούς περιέγραψε, προκρίνοντας ως μόνη λύση την ευθανασία, τη βαριά κατάσταση του «ασθενούς»: το βαρύ χρέος του θεάτρου προς το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο, κατά τον δήμαρχο, λέει μόνο «φέρτε τα λεφτά», καθώς και η μη ανταπόκριση του υπουργείου, τον οδηγούν στην πρόταση για λύση και εκκαθάριση και  μεταφορά των δραστηριοτήτων του θεάτρου στο Ομήρειο, όπως και των εργαζομένων του (που δεν υπάρχουν).

Μανώλης Βουρνούς: To ΤΣΜΕΔΕ λέει μόνο «φέρτε τα λεφτά»

Ακολουθεί η στιγμή που ο δήμαρχος – και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ – προτείνει τη «λύση και εκκαθάριση»:

Οι αιρετοί της Χιακής Συμπολιτείας προχώρησαν σε παρέμβαση ανυψώνοντας φωτογραφίες θεατρικών συγγραφέων προς τα μέλη του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ επειδή «όποιοι αναλάβουν να στερήσουν από τη Χίο το ΔΗΠΕΘΕ, ας γνωρίζουν ότι θα έχουν απέναντί τους την ιστορία», διαβάζοντας κείμενο για εκείνους που φέρουν την ευθύνη για την πορεία του ΔΗΠΕΘΕ, όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η ευθύνη των παραπάνω [δημοτικής αρχής Βουρνού, αλλά και προηγούμενων, κυβέρνησης, αντιπεριφερειάρχη] απέναντι στην κοινωνία της Χίου είναι ιστορική. Το θέατρο είναι ακόμη πιο απαραίτητο στην κρίση. Πρέπει να αναβαθμιστεί αντί να κλείσει. Όσο για τυχόν μεταφορά του στη Λέσβο, αυτή θα ενισχύσει τον συγκεντρωτισμό αντί για την αποκέντρωση σε επίπεδο περιφέρειας. Η Χιακή Συμπολιτεία καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να σταματήσουν να παίζουν την κολοκυθιά και να κρατήσουν το θέατρο ανοιχτό στη Χίο».

Το βίντεο της παρέμβασης:

«Μην ψηφίσετε απόψε την καταστροφή ενός τέτοιου θεσμού» ανέφερε σε μια από τις πολλές παρεμβάσεις του ο Γ. Παυλιδάκης:

Στην αίθουσα και ο Γ. Καλογεράς που θύμισε πως η σκέψη για μεταφορά των δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ στο Ομήρειο υπήρχε από παλιά. «Αλλά δεν είναι το ίδιο», τόνισε:

Ο Τέλης Τύμπας στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στα αγαθά που χρειάζονται ειδική δημόσια μέριμνα, όπως ο πολιτισμός, ενώ κατέθεσε και πρόταση για πρόσκληση διεθνών θιάσων ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εποχή της μεγάλης προσφυγικής ροής που δέχεται το νησί:

Ο Δ. Ξηνταριανός, αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, αφού ανέφερε τους προσανατολισμούς που κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να έχει ο οργανισμός, προκάλεσε τις αντιδράσεις των παρευρισκόμενων όταν ανέφερε πως η δική του διαπίστωση, στους έξι μόλις μήνες που ασχολείται με τον θεατρικό οργανισμό, είναι πως «η αντανάκλαση του ΔΗΠΕΘΕ στην κοινωνία έχει μάλλον αρνητικό πρόσημο» – πράγμα λογικό βέβαια αν σκεφτεί κανείς πως ιδίως το τελευταίο 6μηνο το ΔΗΠΕΘΕ αδυνατούσε να παράξει έργο:

Ο Μ. Μουτσάτσος αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του θεάτρου, πρότεινε στον Μ. Βουρνού να αφήσει την προεδρία του ΔΗΠΕΘΕ επειδή απαιτεί όλο τον χρόνο όποιου έχει αυτή τη θέση, επισημαίνοντας κυρίως πως «το σκάφος του ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να ορθοπλωρήσει», δίνοντας του  μια ευκαιρία να συνεχίσει:

Για κλείσιμο, η κατάληξη της συγκινησιακά φορτισμένης παρέμβασης μιας σπουδάστριας των θεατρικών εργαστηρίων: «Μπορείτε να κλείσετε το ΔΗΠΕΘΕ, αλλά αναλογιστείτε ποια παρακαταθήκη αφήνετε σ’ αυτό τον τόπο».

Άφησε σχόλιο