Ένα βήμα πριν την ένταξη της Ξερολιθιάς στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

0

Θετική εισήγηση του αρμόδιου οργάνου για τον φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλλαν πέρσι Ελλάδα, Κύπρος, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία

Μάντρα – ξερολιθιά στους πρόποδες του Πελινναίου

Πλησιάζει η στιγμή που η πιο ταπεινή από τις οικοδομικές τέχνες, η ξερολιθιά, θα αναγνωριστεί ως ένα σπουδαίο στοιχείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η ξερολιθιά, ο τοίχος δηλαδή, για την κατασκευή του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο πέτρες, χωρίς συνδετικό υλικό, αποτελεί έναν λελογισμένο τρόπο διαχείρισης των εδαφών, που συμβάλει ποικιλοτρόπως στην διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Οι ξερολιθιές απαντώνται σε όλο τον κόσμο. Είναι βεβαίως πολύ διαδεδομένες στο Αιγαίο, με συνηθέστερες κατασκευές τις αναβαθμίδες, τις σκάλες, τα μαντριά, ακόμη και γεφύρια και μεγαλύτερα κτίρια. Τον Μάρτιο του 2017, η χώρα μας μαζί με την Κύπρο, την Ελβετία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Σλοβενία, υπέβαλλαν φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη της ξερολιθιάς στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η θετική εισήγηση του Οργάνου Αξιολόγησης της Σύμβασης για την Άυλη Κληρονομιά, οπότε είναι μάλλον θέμα χρόνου η τιμητική αναγνώριση της αρχέγονης μέθοδος δόμησης. Τo video που ακολουθεί δημιουργήθηκε για την υποβολή της κοινής αίτησης.

Η Τέχνη της Ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Πάρτε μια πρόγευση από το βίντεο για την Τέχνη της Ξερολιθιάς. Μόλις δημοσιεύθηκε η θετική εισήγηση του Οργάνου Αξιολόγησης της Σύμβασης για την Άυλη Κληρονομιά σχετικά με τον κοινό φάκελο υποψηφιότητας που υποβάλαμε το Μάρτιο 2017 8 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία. Και είναι πολύ-πολύ θετική!

Posted by Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς on Wednesday, October 24, 2018

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει το έργο LIFE TERRACESCAPE στην Άνδρο, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς που αποβλέπει στην μερική, βιώσιμη αποκατάστασή των ξερολιθιών του νησιού, με στόχο την μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένονται με ενδιαφέρον στο τέλος του 2021.

Άφησε σχόλιο