Με δυο ρολόγια: Η νέα δουλειά του Παντελή Θαλασσινού, αφιερωμένη στο παγκόσμιο αντάμωμα στον Εγρηγόρο

0

Κυκλοφορεί σύντομα το CD με τη νέα δουλειά του γνωστού τραγουδοποιού που είναι αφιερωμένη στη σύναξη που θα γίνει στον Εγρηγόρο τον Αύγουστο του 2016, ένα αντάμωμα για «να ξανασμίξουν οι παλιοί, να μπολιαστούν οι νέοι με αγάπη για το χωριό, να το κρατάνε ζωντανό έστω για μια φορά το χρόνο».

Παντελής Θαλασσινός

Το cd περιλαμβάνει 9 τραγούδια, εκ των οποίων τα  4 γράφτηκαν πάνω  σε  στίχους της  χιώτισσας στιχουργού Ευγενίας Ασλανίδη για τη σύναξη των Εγρηγοριανών της Χίου, 4 ακόμα είναι του Γιώργου Μπίμη και του Νίκου Παπαχατζή ενώ ένα είναι του  Γιώργου Μισετζή, με τίτλο “Κοιμάσαι για ονειρεύεσαι”, πάνω σε ποίηση του Γιώργου Θεοτοκά, που για πρώτη φορά μελοποιείται.

«Στο γνώριμο παλιό μου ύφος»

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Παντελής Θαλασσινός: «Τα  4 τραγούδια γράφτηκαν πάνω  σε  στίχους της εξαιρετικής  χιώτισσας στιχουργού Ευγενίας Ασλανίδη για τη σύναξη των Εγρηγοριανών της Χίου.  Τα  υπόλοιπα τραγούδια του Γιώργου Μπίμη και του Νίκου Παπαχατζή, υπήρχαν στο συρτάρι μου μαζί με κάποια άλλα και περίμεναν την ευκαιρία, να δισκογραφηθούν. Γι αυτό και τα τραγούδια αυτά τα θεωρώ, συνέχεια της δισκογραφίας μου.

  Το τραγούδι  του Γιώργου Μισετζή,“Κοιμάσαι για ονειρεύεσαι” είναι πάνω σε ποίηση του Γιώργου Θεοτοκά, που για πρώτη φορά μελοποιείται, και το πρωτοάκουσα από τη φωνή του Μαρκέλλου Πούπαλου.  Η συγκίνηση που ένιωσα μ‘ έσπρωξε να το συμπεριλάβω στη δουλειά αυτή, κι ας μην ήταν δικό μου.   

Ο Πέτρος Βαρθακούρης κι ο Λευτέρης Χαβουτσάς με βοήθησαν πολύ γι’ ακόμα μια φορά.  Το CD δουλεύτηκε στο σπίτι μου, και εν συνεχεία στο Στούντιο ΣΙΕΡΡΑ. 

Ευχαριστώ το Σωτήρη, την Ευγενία, το Γιώργο Μπίμη, τον Νίκο  Παπαχατζή, το Γιάννη Μανδάλα, όλους τους μουσικούς κι όσους με βοήθησαν, να κάνω ένα Cd στο γνώριμο παλιό μου ύφος». 

Δείγματα από τα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στο CD

Για το παγκόσμιο αντάμωμα στον Εγρηγόρο και τη γέννηση του cd

Κάλεσμα για «παγκόσμιο αντάμωμα», από 31 Ιουλίου ως 15 Αυγούστου, προς όλους τους Εγρηγοριανούς όπου Γης, ώστε να βρεθούν φέτος το καλοκαίρι στο χωριό, απευθύνουν συγχωριανοί τους της διασποράς, ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Χατζημανώλης που εργάζεται στην Αυστραλία. Στο πλαίσιο αυτού του ανταμώματος εντάσσεται και η κυκλοφορία του CD του Παντελή Θαλασσινού.

Ο Σωτήρης Χατζημανώλης, λοιπόν, γράφει με τη σειρά του:

Ο Εγρηγόρος είναι  ένα μικρός, ηλιόλουστος και ιδιαίτερα γραφικός οικισμός στη Βορειοδυτική Χίο. Όταν η γεωργία κάλυπτε ακόμα τις ανάγκες των ανθρώπων ζούσαν εδώ κάπου 250 ψυχές. Ακολουθώντας τη μοίρα της φτωχής ελληνικής υπαίθρου, το χωριό άρχισε να αδειάζει, αραιά στην αρχή και από τη δεκαετία του ’60 και μετά μαζικά.  Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι μετριούνται στα δάκτυλα τους ενός χεριού. Οι Εγρηγοριανοί σκόρπισαν «σαν του δρυ τα φύλλα» σε όλες τις γωνιές της γης, κρατώντας όμως πάντα ανοικτό το δρόμο της επιστροφής.

Κάθε χρόνο, κυρίως τον Αύγουστο, πολλοί χωριανοί επισκέπτονται τον τόπο που τους γέννησε φέρνοντας μαζί παιδιά και εγγόνια. Άνθρωποι από τη Χώρα, την Αθήνα, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, μέσα σε λίγες ημέρες, όσο κρατά αυτό το «προσκύνημα» ρουφούν με αβάστακτη δίψα τη χαρά του ανταμώματος. Παλιές φιλίες και συγγένειες αναθερμαίνονται, καινούριες γεννιούνται, ευχές ανταλλάσσονται για νέο αντάμωμα του χρόνου, που άλλες εκπληρώνονται και άλλες όχι.

Εγρηγόρος

Όμως ο συνδετικός κρίκος, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ και που ήδη έχουν λιγοστέψει, κάποια στιγμή δε θα υπάρχουν και τότε η αλυσίδα μπορεί θα σπάσει.

Έχουμε χρέος, εμείς η τελευταία γενιά παιδιών που γεννήθηκαν σε τούτο τον λατρεμένο τόπο να το προλάβουμε. Με αυτές τις σκέψεις γεννήθηκε η ιδέα ενός μεγάλου ανταμώματος, όσο γίνεται περισσότερων Εγρηγοριανών, εδώ στις ρίζες μας. Να ξανασμίξουν οι παλιοί, να μπολιαστούν οι νέοι με αγάπη για το χωριό, να το κρατάνε ζωντανό έστω για μια φορά το χρόνο.

Θα γίνουμε όλοι μια παρέα και με μπούσουλα τις παραδόσεις των γονιών μας θα δώσουμε περιεχόμενο σε αυτό το μεγάλο αντάμωμα, από όπου δε θα λείψει, όπως δεν έλειψε ποτέ, και το τραγούδι. Γι αυτό ετοιμάσαμε ένα CD με τραγούδια που μιλάνε κατευθείαν στις καρδιές μας.

Η επιλογή των δημιουργών δεν είναι τυχαία. Ο Παντελής Θαλασσινός, εκτός από χιώτης και ταλαντούχος καλλιτέχνης, φτιάχνει σημερινά τραγούδια που αγκαλιάζουν τον ελληνισμό όπου γης, πατώντας γερά στην παράδοση.

Την πρόταση του την έκανα κάπως έτσι: «Είμαι Χιώτης, Μικρασιατικής καταγωγής και ΑΕΚ. Θέλουμε να κάνουμε δυο τραγούδια για το χωριό μας». Η απάντησή του ήταν άμεση: «Μ αρέσει αυτό που κάνετε και ναι, θα τα γράψω».

Η Ευγενία Βορριά–Ασλανίδη, γέννημα–θρέμμα κουρουνιωτίνα, μέχρι τα δώδεκά της  μόνο τον Εγρηγόρο ήξερε από τον υπόλοιπο κόσμο. Του χρωστάει, όπως λέει, για τα όμορφα παιδικά της χρόνια και χαίρεται που μπορεί να εκπληρώσει το χρέος της συμμετέχοντας με τους στίχους της στα τραγούδια.

Θέλουμε να μείνει για πάντα αυτό το CD. Και να ανατρέχουμε στα τραγούδια του όταν η νοσταλγία χτυπάει «κόκκινο»…

Άφησε σχόλιο