«Καλό Πάσχα» (διάβαζε καλό σούβλισμα) εύχεται στη Χίο το ΤΑΙΠΕΔ, κύριε Μουσουρούλη και κύριε Τριαντάφυλλε

2

του Τέλη Τύμπα

Με δημόσια τηλεοπτική δήλωσή του, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ και Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Κωστής Μουσουρούλης διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ δεν αφορούσε το λιμάνι της Χίου αλλά μια εγκαταλειμμένη και πολύπαθη μαρίνα των σκανδάλων. Δήλωνε μάλιστα την απορία του επειδή κάποιοι (κατά τη γνώμη του λόγω σύγχυσης), έσπευσαν να δηλώσουν τη ανησυχία τους για την τύχη και του κεντρικού λιμένα του νησιού.

Με επίσης δημόσια δήλωσή του, ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα περιοριζόταν στη μαρίνα και η παρέμβασή του δεν θα επεκτεινόταν και στο λιμάνι. Δεν πέρασε παρά ελάχιστος χρόνος και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε επίσημα ότι προχωρά σε σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση και τμήματος (για αρχή) του κεντρικού λιμανιού της Χίου (απαντώντας σε ανακοίνωση του αρμόδιου για το λιμάνι φορέα του νησιού.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ με ημερομηνία 2 Μαΐου
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ με ημερομηνία 2 Μαΐου

Αν δεν κάνω λάθος, οι πολίτες του νησιού επέλεξαν (κατά πλειοψηφία) με την ψήφο τους να εκπροσωπούνται από τους κυρίους Μουσουρούλη και Τριαντάφυλλο. Δεν ψήφισαν για να αποφασίζουν τη τύχη του νησιού οι παντελώς άγνωστοι σε αυτούς υπάλληλοι κάποιου ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο κλείνει την ανακοίνωσή του ευχόμενο «Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα» σε όλους τους κατοίκους του «πανέμορφου» νησιού της Χίου. Για όσους διεκδικούμε να μην αφεθεί η τύχη της χώρας και του νησιού στα διάφορα ΤΑΙΠΕΔ, για όσους ενδιαφέρονται να είναι η Χίος πανέμορφη, η ευχή αυτή, από αυτόν τον θεσμό, σε αυτή τη συγκυρία, αποτελεί κατά τη γνώμη μου ειρωνεία. Για όσους όμως διέψευδαν κατηγορηματικά αυτό που το ΤΑΙΠΕΔ επίσημα επιβεβαιώνει με αυτή την ανακοίνωση, φοβάμαι ότι η ειρωνεία αναβαθμίζεται, δυστυχώς, σε γελοιοποίηση. Γελοιοποίηση των δύο ανθρώπων του νησιού που ο λαός τους εμπιστεύθηκε έναν πρωταγωνιστικό θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ειδικά ο κύριος Μουσουρούλης, με την αυξημένη ευθύνη που έχει αναλάβει ως υπουργός (και μάλιστα καθ’ ύλη αρμόδιος στη συγκεκριμένη περίπτωση), θα πρέπει νομίζω να προβληματιστεί ιδιαίτερα από το σημείο της ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δηλώνεται ότι η ανάμειξή του (του ΤΑΙΠΕΔ) και στο κεντρικό λιμάνι γίνεται με γνώση του. Εύχομαι η αλήθεια να είναι αυτό που είχε δηλώσει στο παρελθόν ο υπουργός και όχι αυτό που δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά στη χώρα το γνωρίζουμε, το ζούμε καθημερινά. Πόσο όμως άσχημα πηγαίνουν; Όταν κάποιο ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να διαψεύσει τόσο γρήγορα αυτούς που με την θετική ψήφο τους στο Μνημόνιο το ανέδειξαν σε σχεδιαστή του μέλλοντος, η απαξίωση της δημοκρατίας αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτα. Δεν με ενδιαφέρουν όσοι μπορεί να βρίσκουν σε αυτό κάποια ευχαρίστηση. Απ’ αυτά που γνωρίζω από την ιστορία, έχω συμπεράνει ότι η ραγδαία απαξίωση του αστικού πολιτικού κόσμου προς όφελος αδιαφανών κέντρων εξουσίας μετασχηματίζει συνήθως τις κρίσεις σε ανεξέλεγκτες καταστροφές. Το καλύτερο μέλλον δεν το φέρνει κατά αυτόματο τρόπο η συρρίκνωση της αστικής δημοκρατίας μέχρι καταστροφής (και η υιοθέτηση του καταστροφισμού ως ιδεολογία) αλλά η επίμοχθη αξιοποίηση κάθε δυνατότητας διεύρυνσης της δημοκρατίας.

Έσφαλε κατά τη γνώμη μου ο κύριος υπουργός όταν δήλωνε (στην ίδια συνέντευξη με την οποία διέψευδε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εμπλέκονταν στο λιμάνι), ότι δεν έχει σημασία αν ο φορέας ευθύνης είναι το ΤΑΙΠΕΔ ή ένας θεσμός που λογοδοτεί στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Αυτο-ακρωτηριάστηκε δυστυχώς πολιτικά ο υπουργός με το να εξισώνει το ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο του. Το πανταχού παρών πλέον ΤΑΙΠΕΔ φυσιολογικά δεν έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την κατάληψη του κενού εξουσίας που παράχθηκε. Στο ίδιο σφάλμα υπέπεσε νομίζω και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ όταν μετά από επίσκεψή του στο ΤΑΙΠΕΔ νομιμοποίησε πολιτικά, με δημόσια δήλωσή του, την πρωτοκαθεδρία του ΤΑΙΠΕΔ σε ότι αφορά σχεδιασμούς για υποδομές της Χίου.

Η κοινωνία επιθυμεί, ορθότατα κατά τη γνώμη μου, να αναβαθμιστεί το δημόσιο, ώστε, μεταξύ άλλων, να μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος. Αυτό είναι άμεσα αναγκαίο για τις ανάγκες των πολλών, της μεγάλης πλειοψηφίας. Να συζητήσουμε λοιπόν βασανιστικά, με απόλυτη αξιοποίηση των θεσμών της δημοκρατίας, τι σημαίνει αυτό για το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το εργοστάσιο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Χίου. Η διαδικασία όμως που προκρίθηκε με την θετική ψήφο στο Μνημόνιο και τους υπόλοιπους νόμους της συγκυβέρνησης ακυρώνει εκτιμώ αυτή τη δυνατότητα (1). Μας το υπενθύμισε πασχαλιάτικα, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το ΤΑΙΠΕΔ, με την ανακοίνωσή του που ενημερώνει για την εμπλοκή του στα του κεντρικού λιμένα της Χίου.

(1) Για την ουσία του τι σημαίνει η μεταφορά του σχεδιασμού του οικονομικού μέλλοντος χώρας σε κάποιον αδιαφανή θεσμό όπως το ΤΑΙΠΕΔ, έχει ήδη κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο ένας πρώτος κύκλος παρατηρήσεων. Στο πλαίσιο μιας συντροφικής πρωτοβουλίας, αξιοποιήθηκε επίσης η δυνατότητα να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση των πολιτών της Χίου για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η εκχώρηση του σχεδιασμού του νησιού σε θεσμούς τύπου ΤΑΙΠΕΔ.

Ιστορικός της τεχνολογίας, πανεπιστημιακός

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Γιάννης Τ.

    Δυστυχώς κ. Τύμπα πλέον έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες κωλοτούμπες και κανένας μας πια δεν ξαφνιάζετε. Έχουμε συνηθίσει και άλλα να λένε και άλλα να κάνουν και ίσως το χειρότερο είναι ότι έχουμε συνηθίσει το ξεπούλημα δομών. Δυστυχώς.

  2. ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ.

    ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

Άφησε σχόλιο