της Αλεξάνδρας Σταματουλάκη
Καιρό τώρα σκεφτόμουν να αναλάβω οικολογικά το στεγνό καθάρισμα των ρούχων μας αλλά όλο το ανέβαλα και κάθε φορά διάλεγα την εύκολη λύση του καθαριστήριου. Η ευκαιρία όμως δεν άργησε να έρθει όταν το στεγνοκαθαριστήριο στο οποίο, χρόνια τώρα, δίναμε τα ρούχα μας έκλεισε. Μάλλον «ήρτεν η ώρα», να αναλάβω δράση σκέφθηκα. Ανέσυρα λοιπόν σιγά – σιγά από το χρονοντούλαπο… της μνήμης μου τις γνώσεις των παλιών καλών νοικοκυράδων, οι οποίες όπως αποδεικνύεται πολλά ήξεραν, και τις εφάρμοσα βήμα – βήμα.
Πώς γίνεται το στεγνό οικολογικό φρεσκάρισμα και καθάρισμα
Αφορά ρούχα που δεν πλένονται, κυρίως τα χειμωνιάτικα (κουστούμια, παλτό, αλλά και ρούχα με ευαίσθητα υφάσματα όπως φορέματα).
Ξεκινάμε πάντοτε με καλό αερισμό και βούρτσισμα των ρούχων στην κρεμάστρα.
Πρώτη λύση
Αν διαθέτουμε ατμοσίδερο το χρησιμοποιούμε για καθάρισμα ατμού, κατευθύνοντας τον ατμό από πάνω προς τα κάτω. Πριν τα κρύψουμε τα αφήνουμε να στεγνώσουν με φυσικό αερισμό και τα φυλάμε σε πάνινες θήκες. (Προσοχή στα μάλλινα!).
Δεύτερη λύση
Παίρνουμε μια μαλακή βούρτσα τη βουτάμε σε υγρή αμμωνία (σ’ ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε δυο ή τρεις κουταλιές) και βουρτσίζουμε απαλά τα ρούχα προς μία κατεύθυνση, ιδίως στα μανίκια και το γιακά. Κατόπιν τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. (Αντί για αμμωνία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βενζίνη)
Τρίτη λύση
Ψεκάζουμε τα ρούχα με αφέψημα δεντρολίβανου, το οποίο έχουμε βάλει σε βαποριζατέρ, και βουρτσίζουμε μαλακά. Πάλι αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε.
Όποιο τρόπο και αν διαλέξετε το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό. Θα έχετε καταφέρει να καθαρίσετε τα ρούχα σας οικολογικά και οικονομικά. Αποφασίστε λοιπόν κι εσείς να ξεκινήσετε και θα με θυμηθείτε.
Συζήτηση1 σχόλιο
Άριστα!