Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή την δολοφονία της Ελένης

0

γράφει ο Γιώργος Χάμπας

Μεταξύ θυμού και αποτροπιασμού διαβάζω όλες τις εξελίξεις γύρω από την δολοφονία της 21χρονης Ελένης. Μέσα σε όλα αυτά αποφάσισα να γράψω κάποιες σκόρπιες σκέψεις.

Επιχειρείται μία ποινικοποίηση του χαρακτήρα της κοπέλας όπως φυσικά γίνεται σε κάθε τέτοιου είδους εγκλήματα. Θα ακούσουμε δηλαδή απόψεις ότι ντύνεται άσεμνα ή το ντεκολτέ της προκαλεί ή ο τρόπος που προχωράει ερεθίζει τον άντρα δηλαδή με απλά λόγια θα ακούσουμε όπως ακούμε πάντα σε τέτοιου είδους εγκλήματα οι απόπειρες βιασμού ή και βιασμούς, ότι τα ήθελε ο κώλος της, ότι ουσιαστικά πήγαινε γυρεύοντας, ότι εκείνη έφταιγε για ότι έπαθε.

Ενώ από την άλλη θα ακούσουμε ότι ο θύτης ήταν πάρα πολύ καλό παιδί από καλή οικογένεια που δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα στους γύρω για να κάνει τέτοια πράγματα και ουσιαστικά το προκάλεσε η κοπέλα για να το κάνει.

Απόψεις δηλαδή μιας κοινωνίας που νοσεί, μιας κοινωνίας που βρωμάει μπόχα και δυσωδία, μιας κοινωνίας που στηρίζει δολοφόνους, μιας κοινωνίας που έχει μείνει πίσω δεκαετίες ολόκληρες.

Όχι, και το φωνάζω δεν συμμερίζομαι αυτού τους είδους τις φασιστικές απόψεις. Η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ζει όπως θέλει, έχει δικαίωμα στην ζωή της, στο σώμα της και όταν λέει ΟΧΙ σε άρρωστες προτάσεις είναι ΟΧΙ. Κανένα απόβρασμα, κανένας τσάμπα μάγκας, κανένα αντράκι δεν έχει δικαίωμα να την ακουμπήσει. Τελεία.

Μία κοινωνία υγιής, θα έπρεπε για την κάθε Ελένη, που δολοφονήθηκε και για την κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα βίας , να ήταν στους δρόμους, με ψηλά την γροθιά απέναντι σε κάθε ψευτονταή. Αλλά η κοινωνία μας, που βρώμα προτιμά να ακούει στις τηλεοράσεις ‘’Σταρ Ελλάς’’ να λέει: ‘’και ποια γυναίκα δεν έχει φάει χαστούκι πάνω σε καβγά’’… Αυτά τα πρότυπα ακούνε οι νέες κοπέλες; Μήπως να θεωρούμε φυσιολογικό την βία; Και τον βιασμό; ΟΧΙ! Είμαι πεπεισμένος ότι εκεί έξω υπάρχει μία κοινωνία, που έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις κάποιων τηλεμοντέλων.

Απευθυνόμενος σε όλες τις γυναίκες, μην φοβάστε, σηκώστε την γροθιά σας, και με μία κοινωνία μικρή –ακόμα- καταγγείλετε τα αυτονόητα..

Καμία Ελένη λιγότερη από εδώ και πέρα.

Ενάντια στον σεξισμό

Ενάντια σε μια κοινωνία που βρωμά πατριαρχία.

Γιώργος Χάμπας

Κοινωνιολόγος

Άφησε σχόλιο