«Να διατηρηθούν τα περιβόλια της Χίου»

0

Με αφορμή την περίπτωση του Χωρέμικου, η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητάει την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής των μεγάλων ιστορικών και παραγωγικών εκτάσεων στη Χίο, στον Κάμπο και τα Λιβάδια 

Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητώντας την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος φορολόγησης για τα μεγάλα, ιστορικά περιβόλια της Χίου, με αφορμή την περίπτωση του κτήματος Χωρέμη. «Καθώς η πολιτιστική κληρονομιά είναι ουσιαστικής σημασίας και η διατήρησή της έχει οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα, αυτοί στους οποίους πέφτει το βάρος της συντήρησης θα πρέπει να τυγχάνουν υποστήριξης και ενθάρρυνσης από την πολιτεία», αναφέρει η Τοπική Επιτροπή ΕΛΛΕΤ.

Το κτήμα Χωρέμη και τα περιβόλια στον Κάμπο και τα Λιβάδια

«Στην περίπτωση του κτήματος Χωρέμη στη Χίο, ένα κτήμα-σύμβολο με ιστορική, αισθητική και οικολογική αξία για το νησί μπορεί να οδηγηθεί σε αλλαγή χαρακτήρα μέσω της πιθανολογούμενης πώλησής του. Εφόσον αληθεύει, η απόφαση αυτή των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι αποτέλεσμα υπέρμετρης φορολόγησής αναλογούσας σε προς κατάτμηση οικόπεδα, ενώ στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ισχύει είναι ότι παρόλο που το περιβόλι αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου, το μεγαλύτερο τμήμα του κτήματος είναι χαρακτηρισμένο ως γη υψηλής παραγωγικότητας. 

Η περίπτωση του κτήματος Χωρέμη είναι ενδεικτική. Τα σχετικά μεγάλης έκτασης για ένα νησί κτήματα στην πόλη της Χίου, στα Λιβάδια και στον Κάμπο έχουν αναμφισβήτητα ιστορική και αισθητική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Χιώτικου τοπίου και της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρόλα αυτά η διατήρηση τους καθίσταται δύσκολη διότι έχουν κυρίως υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες τους, δεν αποφέρουν σημαντικά έσοδα και λόγω του καθεστώτος προστασίας τους δεν μπορούν να κατατμηθούν σε μικρότερα τεμάχια.» σημειώνει στην επιστολή της η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Επιτροπής Χίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί πως είναι προς όφελος της κοινωνίας η διατήρηση του αυθεντικού γεωργικού χαρακτήρα ιστορικών κτημάτων και, τέλος, προτείνει να γίνουν νομικοτεχνικές βελτιώσεις που να ορίζουν τις προϋποθέσεις για εφαρμογή ειδικού καθεστώτος φορολόγησης για κτήματα αυτού του τύπου.

Η επιστολή της ΕΛΛΕΤ, εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών, κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον Δήμο Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Οικογένεια Ι. Γ. Χωρέμη, αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

Άφησε σχόλιο