Μην αφήσεις να καταστραφούν τα νησιά μας για πάντα!

0

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή που συνυπογράφουν 25 νησιωτικοι Δήμοι (αλλά όχι ο Δήμος Χίου) με την οποία διαμαρτύρονται για το προς ψήφιση χωροταξικό του Τουρισμού

Tην έγγραφη διαμαρτυρία 25 δημάρχων που αντιτίθενται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών που ευνοούν τη δημιουργία δυσανάλογων οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας σε προστατευμένες περιοχές, έδωσε στη δημοσιότητα η Τοπική Επιτροπή Χίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι την επιστολή, για την οποία είχαμε εγκαίρως αναφερθεί στις 29 Ιουλίου (εδώ το σχετικό άρθρο) δεν έχουν υπογράψει οι Δήμοι Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών, σε αντίθεση με 25 νησιωτικούς Δήμους -μικρούς και μεγάλους, με έντονη τουριστική «ανάπτυξη» ή όχι- που με αυτό τον τρόπο αντέδρασαν μπροστά στο καταστροφικό για το περιβάλλον και τη νησιωτική φύση νομοσχέδιο. Την επιστολή έχουν συνυπογράψει οι παρακάτω Δήμοι: Αγίου Ευστρατίου, Αλοννήσου, Ανάφης, Άνδρου, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Θάσου, Θήρας, Καρπάθου, Καντάνου Χανίων, Κιμώλου, Ηρακλειάδος, Λειψών, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Νισύρου, Παξών, Πάρου, Σάμου, Συκίνου, Σύρου, Σκοπέλου, Χάλκης και Τήλου.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας

Θεωρούμε το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, και λοιπές διατάξεις» απολύτως καταστροφικό καθώς αναπαράγει το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, δημιουργώντας μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά επίσης για την οικονομία και την κοινωνία, εντείνοντας την οικοπεδοποίηση, και επιφέροντας την καταστροφή τους.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει και εφόσον ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές απώλειες. Για το λόγο αυτό:

  • κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση του εμβαδού των εκτάσεων των εν λόγω τουριστικών έργων από 150 σε 200 στρ.
  • πρέπει να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο του εμβαδού των νησιών από 90 σε 130 στρ., χωρίς καμία παρέκκλιση, δεδομένου ότι οι ευαίσθητες κλίμακες και η φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών δεν αντέχει κατά κανέναν τρόπο υπέρογκες επιβαρύνσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο θα αλλοιώσουν το απαράμιλλο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, δηλαδή το μοναδικό φυσικό τους κάλλος, αλλά και θα κλονίσουν την οικονομική του βάση, που είναι ο τουρισμός, και μάλιστα ανώφελα. Αυτό έγινε φέτος ιδιαίτερα αισθητό στα μικρά νησιά, στα οποία λόγω των άτακτων ατμοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και της κρίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει σοβαρή κάμψη, σε αντίθεση προς τους μεγάλους προορισμούς.
  • πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έντονη αντίδραση 25 Δημάρχων του νησιωτικού χώρου οι οποίοι δηλώνουν τη σχετική διαφωνία τους.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε την καταψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου που θίγουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διατάξεις που προβλέπουν:

  • την χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε νησιά με έκταση μικρότερη από 130 τ.χλμ.
  • τη δυνατότητα χωροθέτησης «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε εθνικά πάρκα.
  • τη -σχεδόν- οριζόντια αντιμετώπιση εκτάσεων διαφορετικής κλίμακας όσον αφορά το συντελεστή δόμησης.
  • την αφαίρεση του ανώτατου ορίου που μπορεί να καταλάβει η τουριστική εγκατάσταση σε σχέση με την επιφάνεια ενός νησιού.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο