Επετειακό ορόσημο

0

του Νίκου Μίτση

Εκδόσεις Άλφα Πι
Φωτογραφία: Κώστας Ζαφείρης

Τα λεξικά, μας δίνουν την έννοια της λέξης «ορόσημο» ως το χρονικό σημείο ή το καθοριστικής σημασίας γεγονός, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου.

Η φετεινή χρονιά λοιπόν είναι ένα ορόσημο στην εκδοτική παραγωγή του νησιού μας γιατί συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυση των χιώτικων εκδόσεων «Αλφα Πι». Ένα τέταρτο του αιώνα επιτυχημένης εκδοτικής παραγωγής των αδελφών Παληού με την παρουσία, σήμερα, κοντά στους 500 τίτλους σημαντικών βιβλίων. Συμπληρώνονται μαζί και τρία χρόνια από την αδόκητη απώλεια του πρωτεργάτη Αντώνη Παληού, που ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, την τιτάνια προσπάθεια εδραίωσης μιας σοβαρής εκδοτικής επιχείρησης στη Χίο.

Ήδη, έχει καταγραφεί στην ιστορία των εκδοτικών οίκων της επαρχίας το «Αλφα Πι», ως η μοναδική επιχείρηση, που διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στο χώρο, με την εμπειρία και την ποιότητά της στην εκδοτική παραγωγή. Λες και είναι το αποτέλεσμα ενός εκδοτικού εγχειρήματος, βασισμένου στην παράδοση σωρείας άλλων αξιομνημόνευτων προσπαθειών που έγιναν κατά καιρούς στο νησί από το 18ο και μετά.

Οι εκδόσεις του «Αλφα Πι» αποτέλεσαν και αποτελούν ένα συνεχές εξελισσόμενο πείραμα, σε σκληρές συνθήκες αγοράς, μέσα στον ανταγωνισμό των μεγάλων εκδοτικών οίκων της Αθήνας που συνάντησε μεγάλες δυσκολίες και στο παρελθόν. Μια σημαντική εκδοτική επιτυχία που στις μέρες μας, εξαιτίας των επικρατουσών συγκυριών, ταλανίζεται ακόμη περισσότερο.

Ο Αντώνης με τη νηφάλια κρίση του και το ανοιχτό πνεύμα του, με σοφία και καλωσύνη, ήξερε να κρατά το ζύγι ανάμεσα στα ταπεινά και τα μεγάλα χωρίς να χάνει τη σφραγίδα της γνησιότητας. Η παρουσία του ήταν καθοριστική. Φαίνεται όμως πως στα χνάρια του και στα κοινά οράματά τους συνεχίζει να οδεύει και σήμερα ο Γιάννης Παληός κι έτσι η προσφορά του «Αλφα Πι» συνεχίζεται. Και πρέπει, πιστεύω, να τονιστεί, η έγνοια και ή αγωνία του σημερινού εκδότη στο να προβάλλει συνεχώς και να αναδεικνύει εκδοτικά κάθε σωστό, ωραίο και σπουδαίο, για τη Χίο και τους ανθρώπους της.

Οι Χιώτικες εκδόσεις «Αλφα Πι» έχουν πλέον ταυτιστεί με την ιστορία και την παράδοση του νησιού και θα έχουν συνέχεια και διάρκεια, όχι μόνο με τις ευχές μας, που ειλικρινά και από καρδιάς δίνουμε, αλλά και με την έμπρακτη στήριξη όλων μας..

Γεννήθηκε το 1937 στη Χίο και εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα. Ασχολείται με τα βιβλία και με την ιστορία του τόπου του.

Άφησε σχόλιο