ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ: Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

0

Μετά την αποκαθήλωση του Χριστού στην πρωινή λειτουργία στην κεντρική εκκλησία του μεσαιωνικού οικισμού όλοι οι χωρικοί μεταβαίνουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, λίγο έξω από το χωρίο. Εκεί ψάλλονται τα εγκώμια μέσα στην εκκλησία αλλά και κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου γύρω από το ξωκκλήσι. Έπειτα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους νηστίσιμα εδέσματα.

Αμέσως μετά και χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο οι γυναίκες όλων των ηλικιών του χωριού συγκεντρώνονται στην αίθουσα της ενορίας και ξεκινούν το δύσκολο και περίτεχνο έργο του στολισμού του επιταφίου. Μόλις μπαίνεις στην αίθουσα μυρίζει έντονα σχίνος, που αποτελεί βασικό κομμάτι του στολισμού του επιταφίου αυτού του μαστιχωρίου, γαρύφαλο και άνθη εσπεριδοειδών.

Το βράδυ πια στην κύρια λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται ξανά τα εγκώμια και στη συνέχεια ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού.

Τα σκοτεινά στενά φωτίζονται με μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς. Η γαλήνη διαταράσσεται με τη ρίψη κροτίδων από τους νέους του χωριού. Ο επιτάφιος στην επιστροφή σταματάει στην είσοδο της εκκλησίας για να περάσουν από κάτω οι πιστοί και να πάρουν την ευλογία.

Η Φωτογραφική Λέσχη Χίου δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από μια ομάδα ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για τη φωτογραφία και η ανάγκη ανταλλαγής των φωτογραφικών εμπειριών τους. Στην παρέα αυτή σταδιακά προστέθηκαν και άλλοι φωτογράφοι, αρχάριοι, πεπειραμένοι, αλλά πάντα ερασιτέχνες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Τα μέλη της Λέσχης έχουν δημιουργήσει ένα “χώρο” στην καρδιά της πόλης (Αμάντου 26), ζωντανό και φιλόξενο, ανοιχτό σε όποιον αγαπά το αντικείμενο της φωτογραφίας και θέλει να ασχοληθεί δημιουργικά με αυτό.

Άφησε σχόλιο