Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και τον κήπο… βοτανικό

1

γράφει ο Γιώργος Κάκαρης

6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων κάτα το οποίο εγκαινιάστηκε ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο «Βοτανικός Κήπος Αιγαίου» σε μαύρα χάλια, όλοι να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να ζωντανέψει ξανά και κάποιοι να κάνουν λόγο για μια πιθανή ανάθεση της διαχείρισης του Κήπου σε ιδιώτη επενδυτή. Αυτά διαβάζαμε στα τοπικά ΜΜΕ τον Ιούλη του 2012, τα ίδια διαβάζουμε και τώρα.

Τότε είχε αντιδράσει στα δημοσιεύματα αυτά ο καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλος των Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας Ανδρέας Οικονόμου, ένας από τους συνέδρους του 6oυ Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων που είχε φιλοξενηθεί στη Χίο και σε άρθρο του είχε επισημάνει «ότι για να λειτουργήσει ως Βοτανικός Κήπος και όχι ως πάρκο αναψυχής, πρέπει να ικανοποιεί η λειτουργία του ορισμένες προϋποθέσεις». Υπενθύμισε ότι «το 2000, ο ΟΗΕ αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που οι Βοτανικοί Κήποι διαδραματίζουν στη διατήρηση της ποικιλότητας των φυτών και την εκπαίδευση της κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση» και παρέθεσε τα κριτήρια που υπάρχουν προκειμένου ένα κήπος να «βαπτιστεί» βοτανικός.

Οι Βοτανικοί Κήποι της Ελλάδας σήμερα

Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά τα εγκαίνια του, ο πάλαι ποτέ «Βοτανικός Κήπος Αιγαίου» στα Νένητα, δεν συμπεριλαμβάνεται στους Βοτανικούς Κήπους. Η δικαιολογημένη αποκαθήλωση έγινε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της παραχώρησης σε ιδιώτη, αφού με το προηγούμενο καθεστώς ήταν απίθανο ιδιώτης που -λογικό είναι- ενδιαφέρεται για το κέρδος, να κάνει παράλληλα επιστημονική έρευνα και ενέργειες για τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας, όπως υποχρεούται να κάνει ο διαχειριστής ενός Βοτανικού Κήπου.

Και τώρα τι κάνουμε; Τώρα που η λειτουργία του κήπου στο Άγιο Τρύφωνα Νενήτων ως ένα ζωντανό μουσείο της Χιακής χλωρίδας, φαντάζει απίθανη. Αφήνουμε τον κήπο με την υπέροχη θέα να απαξιωθεί εντελώς ή τον παραχωρούμε σε ιδιώτη για να τον λειτουργήσει με τις αναγκαίες για την επιβίωσή του «εκπτώσεις»; Όποια λύση από τις 2 και να προτείνουμε, αυτή θα είναι επισφράγισμα της αποτυχίας να λειτουργήσει ο κήπος σύμφωνα με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Η Χίος, όχι μόνο θα απολέσει μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης και προστασίας της πλούσιας χλωρίδας της, αλλά θα στερηθεί και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ένταξή της στη διεθνή λίστα με τις περιοχές που διαθέτουν Βοτανικούς κήπους. Μια ένταξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει προσθετικά στην προσπάθεια που γίνεται για την καθιέρωση του νησιού μας ως προορισμός φυσιολατρικού τουρισμού.

Κάτοικος Χίου

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. σιδερής Λοϊζος

    Ποιές οι προτάσεις για τη δημοτική διαχείρηση του κήπου από την αρμόδια υπηρεσία πρασίνου.
    Εδώ αρχαιολογικοί χώροι όπως το ΄Αγιο Γάλας για παράδειγμα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες χωρίς καμία προδιαγραφή και μιλάμε τώρα για τον «βοτανικό κήπο» που ποτέ κανένας δεν σκέφτηκε πώς θα λειτουργήσει.
    Θα μπορούσε να αποσπαστεί προσωπικό από την υπηρεσία πρασίνου για παράδειγμα και σε συνεργασία με το περιβαλλοντικό κέντρο να δοθεί και εκπαιδευτικό προσωπικό για να γίνει δουλειά με τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων του νησιού.
    Ποτέ ο Δήμος Χίου δεν σκέφτηκε πώς θα διαχειριστεί την περιουσία του. Χωρίς προσωπικό δουλειά δεν γίνεται.
    Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγ’ης τα ίδια. Το σκοπευτήριο τα ίδια. Τα Αγιάσματα τα ίδια.
    ΄Εχει χρεωθεί κανείς υπεύθυνα αυτούς του χώρους ή θα λειτουργήσουν όλα στον αυτόματο.

Άφησε σχόλιο