Παγχιακή κινητοποίηση για τον ΦΠΑ

0

Κατεβάζουν ρολά την Τετάρτη δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, σχολεία. Αναμένεται μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Βουνακίου στις 11 το πρωί. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, που θεσμοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικοί παράγοντες της νησιωτικότητας, και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης, μεταφοράς και δραστηριοποίησης. Οι συλλογικοί φορείς του νησιού μας, καθώς και όλου του Αιγαίου, διοργανώνουν την Τετάρτη κινητοποιήσεις, ως την ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Στη Χίο διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Βουνακίου, το οποίο στηρίζουν με ανακοινώσεις του πολλοί συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς, Ενώ στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Χίου έχει κηρύξει για την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, από τις 11:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου, η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετέχουν στο Παγχιακό συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
του Β.Α. Αιγαίου.

Κλειστός ο Δήμος Χίου

Την κινητοποίηση της Τετάρτης στηρίζει και ο Δήμος Χίου που με βάση την 757/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ηςΝοεμβρίου θα παραμείνει κλειστός, όπως και όλα τα νομικά πρόσωπα, οι τις εταιρείες και οι επιχειρήσεις του Δήμου.

Εργατικό Κέντρο: Δεν είναι χαριστική ρύθμιση

“Ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης ευνοϊκή ή χαριστική ρύθμιση. Είναι ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά μας και ο νησιωτικός χώρος γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα παραπάνω μεγεθύνονται λόγω του προσφυγικού που έχει επιδεινώσει την οικονομική ζωή του τόπου μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χίου.

ΕΜΧ: Αύξηση του ΦΠΑ, πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συμμετέχει στην Παγχιακή Κινητοποίηση της 22ας Νοεμβρίου και τονίζει “Η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, πολύ υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνεις, πλήττοντας κάθε προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, φέρνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με την αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και την αύξηση στην τιμή των γεωργικών εφοδίων και υπηρεσιών.”

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο

3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), σημειώνοντας ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες. «Η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα ακόμη απαράδεκτο και άδικο μέτρο που πλήττει βάναυσα το ήδη πενιχρό εισόδημα των κατοίκων και των οικογενειών τους που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά  στα νησιά μας, καθώς ο ΦΠΑ αυξάνει τις τιμές σε βασικά προϊόντα  λαϊκής κατανάλωσης».

3ωρη στάση εργασίας και από την ΕΛΜΕ

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ γνωστοποιεί την απόφασή της να συμμετάσχει στην Παγχιακή Κινητοποίηση της Τετάρτης ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ, κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι με σκοπό να διευκολυνθούν οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων του νησιού να συμμετάσχουν σε αυτή.

  • 12
    Shares

Άφησε σχόλιο