Αιματοχυσία στην επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής

0

Την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ο παλαιστινιακός λαός έγινε μάρτυρας μιας ακόμη αιματοχυσίας από τον Ισραηλινό στρατό

Στις 15 Μαΐου του 1948, περισσότερα από 400 χωριά καταστράφηκαν και 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Εκείνη την ημέρα, ο ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ντέιβιντ Μπεν-Γκιριόν είχε πει στον γιο του: “Πρέπει να απελάσουμε τους Άραβες και να πάρουμε τη θέση τους”, ελπίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα εξαφανιστούν.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν την 70η επέτειο της Παλαιστινιακής Nakba, που σημαίνει “καταστροφή”, οι ισραηλινοί γιορτάζουν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ενώ ένα εκατομμύριο παλαιστίνιοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα διαδηλώνουν κατά μήκος του λεγόμενου «φράκτη ασφαλείας» απαιτώντας το δικαίωμά της επιστροφής στα χωριά και τις πόλεις τους.

Μέχρι αυτή την ώρα, 58 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό και περισσότεροι από 2.700 έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Έξι από τους δολοφονηθέντες Παλαιστίνιους ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου 2018, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 100 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περίπου 10.500 άτομα.

Καθώς η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής κορυφώνονταν την ημέρα της επετείου της Νάκμπα, την Τρίτη 15 Μαΐου, ο Ισραηλινός στρατός απάντησε σκορπώντας ακόμη περισσότερο θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών σε μία ημέρα είναι σοκαριστικός και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Στην Παλαιστίνη έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος από τον αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που καταδίκασε τις «σφαγές του Ισραήλ ενάντια στον λαό μας». Την αιματοχυσία στη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταδικάσει δεκάδες οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί που απαιτούν να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία Παλαιστινίων διαδηλωτών και ζητούν να σταματήσει τη χρήση υπερβολικής βίας και πυρομαχικών για την αντιμετώπιση άοπλων διαδηλωτών που δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τους στρατιώτες. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Ra’ad al-Hussein δήλωσε: “Οι φρικιαστικές δολοφονίες δεκάδων και οι τραυματισμοί εκατοντάδων από πραγματικά πυρά στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν τώρα. Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τα θύματα”.

  • 8
    Shares

Άφησε σχόλιο