Μεταλλαγμένο καλαμπόκι: Έρχεται στην Ευρώπη

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ένα βήμα από το να επιτρέψει την καλλιέργεια ενός νέου τύπου γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ένα βήμα από το να επιτρέψει την καλλιέργεια ενός νέου τύπου γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου, σύμφωνα με το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters. Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις κατηγορίες του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. κατά της Κομισιόν για πολυετή αργοπορία που καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του «ανθεκτικού καλαμποκιού» που ανάπτυξαν οι από κοινού οι εταιρείες βιοτεχνολογίας DuPont και Dow Chemical.

Η αποκάλυψη του Reuters

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρόταση στους Ευρωπαίους Υπουργούς εντός της εβδομάδας, ενώ αν η πλειοψηφία των Υπουργών την απορρίψει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τη δικαιοδοσία να χορηγήσει έγκριση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους! Η πρόταση για τη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού αναμένεται να συναντήσει την αρνητική στάση της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, ενώ θεωρείται πιθανό η Βρετανία, η Ισπανία και η Σουηδία να την υπερψηφίσουν.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών βιοτεχνολογίας ασκούν πίεση για να επιτύχουν την πολυπόθητη για αυτούς έγκριση και κάνουν λόγο για νομικές υποχρεώσεις της Ένωσης απέναντι στους αγρότες, στους επιστήμονες και στις εταιρείες με βάση το αναθεωρημένο πλαίσιο της ΕΕ για τις βιοτεχνολογίες που επιτρέπει την έγκριση «ασφαλών γεωργικών προϊόντων βιοτεχνολογίας». Απ’ την άλλη μεριά, η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν και κάνουν λόγο για μια απερίσκεπτη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας, προς όφελος των εταιρειών.

Η αρχή έγινε με το καλαμπόκι της Monsanto

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη καλλιεργείται μόνο ένας Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός, μια ποικιλία καλαμποκιού που αναπτύχθηκε από τη Monsanto και εγκρίθηκε το 1998. Αυτό το μεταλλαγμένο καλαμπόκι καλλιεργείται σε περίπου 100.000 εκτάρια κυρίως στην Ισπανία, καθώς και στην Πορτογαλία, στην Τσεχία, στη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επτά χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

Τα μεταλλαγμένα και οι συνέπειές τους

Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Οι επιστήμονες της γενετικής μηχανικής, χρησιμοποιώντας σειρά μοριακών τεχνικών, απομονώνουν, αποκόπτουν, ενώνουν και μεταφέρουν γονίδια, από τα κύτταρα ενός οργανισμού στα κύτταρα ενός άλλου, ακόμα και εντελώς διαφορετικού είδους (πχ. γονίδιο ψαριού σε φράουλα), σπάζοντας τα φράγματα που βάζει η φύση.

Το κυριότερο πρόβλημα που συνδέεται με τα μεταλλαγμένα, είναι οι αρνητικές και σε μεγάλο βαθμό απροσδιόριστες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, στην αγροτική παραγωγή και στη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες που δεν έχουν καμιά σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, όπως η μειωμένη ανθεκτικότητα καλλιεργειών βαμβακιού, εμφάνιση υπερζιζανίων, εμφάνιση τοξινών σε καλλιέργειες καπνού, αλλεργιογόνες δράσεις στον άνθρωπο κά. Η απελευθέρωση των καλλιεργειών μεταλλαγμένων αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον, επειδή θα οδηγήσει στην «επιμόλυνση» άλλων φυτών και ζώων, με απροσδιόριστες συνέπειες στη βιοποικιλότητα. Η συγκεκριμένη διαδικασία «άπαξ και τεθεί σε κίνηση» δεν είναι αντιστρέψιμη. Γι’αυτό οι Γ.Τ.Ο. αποτελούν μια πρόκληση στη φύση, ενώ στην αγροτική παραγωγή παίζουν ρόλο «βραδυφλεγούς βόμβας» στα θεμέλια της «συμβατικής» και της «βιολογικής» γεωργίας, μετατρέποντας τους αγρότες-παραγωγούς σε ομήρους των πολυεθνικών παραγωγής γενετικού υλικού.

Άφησε σχόλιο