Ο καλός ο φίλος (και του Βορείου Αιγαίου) στην ανάγκη φαίνεται

0

του Τέλη Τύμπα

Φαντασθείτε λέει να μας τύχαινε κάποτε μια μεγάλη κρίση και να ήταν πολλοί οι άποροι που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Φαντασθείτε ακόμη ότι σε κάποια νησιωτική και ακριτική περιοχή, όπως στο Βόρειο Αιγαίο, είχε το μονοπώλιο στη ροή ηλεκτρικού ρεύματος κάποια εταιρεία (που θα είχε καταφέρει να καταλήγει στον δικό της υποσταθμό το δικό της υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα έφερνε ηλεκτρικό στο νησί). Φαντασθείτε τέλος ότι κάποιοι αριστεροί τοπικοί αιρετοί (εκλογές έρχονται, δικαιούμαστε να ελπίζουμε) διατύπωναν την πρόταση να παρέχεται στους άπορους δωρεάν μια ελάχιστη αναγκαία ποσότητα ηλεκτρικού. Τι θα έκανε τότε η εταιρεία μας;

Αντί δικής μας απάντησης, αντιγράφουμε από συνέντευξη που έδωσε στον Αργύρη Παναγόπουλο ο Ντιέγκο Βαλντέρας, αριστερός αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας (Ισπανία):

Βαλντέρας: Πρώτα εφαρμόσαμε τον νόμο για την κοινωνική χρήση της κατοικίας, αμέσως μετά περάσαμε τον νόμο προστασίας των δανειοληπτών στη στεγαστική πίστη και τώρα δίνουμε την Τρίτη μάχη για να διασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος στην Ανδαλουσία δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θέλει να εγγυηθεί ότι οι πολίτες που μένουν σε ένα σπίτι δεν θα δουν να πλήττονται τα βασικά τους δικαιώματα στη διαβίωση γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Περίπου 500.000 χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έξωσης από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Στόχος μας είναι… να «απελευθερώσουμε» στις αρχές του νέου έτους την Ανδαλουσία από τις εξώσεις και τις κατασχέσεις.

Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση Ραχόι και οι τράπεζες αντέδρασαν άγρια όταν περάσατε το νόμο για την απαλλοτρίωση της χρήσης των κατασχεθέντων από τις τράπεζες κατοικιών και της διασφάλισης διαβίωσης των νοικοκυριών σε αυτές χωρίς την πιθανότητα έξωσης. Υπήρξαν αντιδράσεις από την πρωτοβουλία σας για την πληρωμή του ηλεκτρικού και του νερού στους άπορους;

Βαλντέρας: Το θράσος τους δεν σταματάει μπροστά σε τίποτα. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Iberdrola έκανε σήμερα, Πέμπτη, δηλώσεις εναντίον της πρότασης.

(Για την πλήρη συνέντευξη του Βαλντέρας, βλέπε Κυριακάτικη Αυγή, 17-11-2013, σελίδα 46).

Ιστορικός της τεχνολογίας, πανεπιστημιακός

Άφησε σχόλιο