Ουραγός η Ελλάδα στην προστασία περιβάλλοντος

0

ΟΟΣΑ: Δεν επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η παραγωγικότητα από ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Έρευνα των Enrico Botta και Tomasz Koźluk για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων συναρτήσει της αυστηρότητας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ο ΟΟΣΑ¹. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, γιατί αποδεικνύουν την χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος το περιβάλλον, ενώ παράλληλα καταρρίπτουν 2 δημοφιλή στερεότυπα της κοινωνίας μας.

Οι οικολόγοι διαμαρτύρονται για ψύλλου πήδημα ή μήπως όχι;

Υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας η εντύπωση ότι διαμαρτυρίες των οικολόγων είναι υπερβολικές και αδικαιολογήτως συχνές. Η έρευνα όμως του ΟΟΣΑ διαψεύδει τον παραπάνω «αστικό μύθο», καθώς η χώρα μας εμφανίζεται να έχει την χειρότερη πολιτική για το περιβάλλον και συνεπώς να δίνει αφορμές για αντιδράσεις από τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πορεία των περιβαλλοντικών πολιτικών που έχουν αντίκτυπο στην βιωσιμότητα και την ευημερία οικογενειών, ναι μεν έχει αυστηροποιηθεί κατά μέσο όρο, ωστόσο η χώρα μας εφαρμόζει την πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Στην πρώτη θέση των κρατών με τις αυστηρότερες ρυθμίσεις φιγουράρει η Δανία, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται στις μετρήσεις το 1995 με θέση λίγο πάνω από το μέσο όρο, αλλά έκτοτε ακολουθεί καθοδική πορεία και μετά το 2011 καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το διαδραστικό πίνακα.

Η φιλο-περιβαλλοντική νομοθεσία πράγματι πνίγει την επιχειρηματικότητα;

Όπλο στη φαρέτρα των υπερασπιστών του φυσικού πλούτου έναντι των «αναπτυξιολάγνων» αποτελεί το 2ο συμπέρασμα της έρευνας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγικότητα, καθώς προκαλούν μόνο βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Κάποιες επιχειρήσεις ευνοούνται, αυτές που είναι αναπτυγμένες τεχνολογικά ή έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν, ενώ αυτές που παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα αντιμετωπίζουν περεταίρω δυσκολίες. Ακούγεται παράδοξο το παραπάνω συμπέρασμα, ωστόσο του λόγου το αληθές αποδεικνύεται αν παρατηρήσουμε ότι τα κράτη με τις πιο σφιχτές νομοθεσίες για το περιβάλλον (Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ελβετία), είναι κράτη με κατά τεκμήριο πολύ ισχυρότερες οικονομίες από αυτή της χώρας μας.

                                                                     

(1) Διεθνής οργανισμός δυτικών χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο