Μισάνοιχτα δεδομένα

0

Δημόσια υπηρεσία επικαλέστηκε “μη απόδειξη εύλογου ενδιαφέροντος” και δεν χορήγησε αντίγραφα αδειών που ωστόσο είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!

Το περασμένο καλοκαίρι, πολίτης, κάτοικος Ομηρούπολης ζήτησε από το Αυτοτελές Γραφείο Χίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου να ενημερωθεί για τις άδειες απλής χρήσης αιγιαλού που είχε χορηγήσει η εν λόγω υπηρεσία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή του Βροντάδου. Η απάντηση ήρθε μετά από αρκετές μέρες από την Περιφερειακή Διεύθυνση του Πειραιά, η οποία αρνήθηκε τη χορήγηση των αντιγράφων των αδειών λόγω της μη απόδειξης “εύλογου ενδιαφέροντος».

Προφανώς για τον υπογράφοντα την απαντητική επιστολή, το να νοιάζεσαι για τον τόπο σου και πιο συγκεκριμένα για τον αιγιαλό και να ζητάς να ενημερωθείς για να διαπιστώσεις αν παραβιάζεται ή όχι ο δημόσιος, κοινόχρηστος χαρακτήρας της παραλίας, δεν στοιχειοθετούν “εύλογο ενδιαφέρον”. Ο ισχυρισμός αυτός, παρωχημένος τη σημερινή εποχή των “ανοιχτών δεδομένων”, αποδομείται πλήρως, όταν στη συνέχεια του εγγράφου αναφέρεται ότι τα ζητούμενα έγγραφα έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ! Δηλαδή με απλά λόγια: “Δεν σου χορηγούμε αυτό που ζητάς, γιατί δεν έχεις το δικαίωμα να το λάβεις, αλλά μπορείς να το βρεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Φαιδρό; Ευθυνόφοβο; Εξοργιστικό; Σίγουρα πάντως αντιφατικό.

Η Δημόσια Διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, οφείλει να επιζητά τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα των αποφάσεών της, για την διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Διαφορετικά ενισχύονται οι υποψίες ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

  • 11
    Shares

Κάτοικος Χίου

Άφησε σχόλιο