Greenpeace: Πρόβλημα η βιομηχανική, λύση η βιώσιμη γεωργία

0

Λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η εκβιομηχάνιση της γεωργίας αποτελεί η Βιώσιμη Γεωργία σύμφωνα με την Greenpeace. Η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι η στροφή στην καλλιέργεια των ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο) αποτελεί την απάντηση στα περιβαλλοντικά, διατροφικά και οικονομικά αδιέξοδα που οδηγούμαστε με τη βιομηχανική γεωργία.

  • Το σύγχρονο μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας που δηλητηριάζει το περιβάλλον και την τροφή μας, εγκλωβίζει τους αγρότες σε ξεπερασμένες και καταστροφικές τεχνικές, απειλεί την υγεία μας και καταστρέφει τους πόρους, στους οποίους βασίζεται ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής της τροφής μας.

    Σήμερα:

    • Το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από 10 μόνο εταιρείες.
    • Η γεωργία ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εκτροφή ζώων, από τα οποία προέρχονται τα ζωικά προϊόντα (αυγά, γάλα, κοτόπουλα, γαλακτοκομικά, κ.ά), για το 18% των εκπομπών.
    • Στη διαδρομή τους από τον παραγωγό και το χωράφι ως το σημείο πώλησης και τον καταναλωτή, η τιμή των τροφίμων αυξάνεται κατά 200%, κέρδος που καρπώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του η βιομηχανία αγροχημικών και οι εταιρείες – μεσάζοντες.
    • Τα διατροφικά σκάνδαλα συμβαίνουν πλέον όλο και συχνότερα και είναι αποτέλεσμα του τρόπου που παράγουμε σήμερα τροφή (διοξίνες, τοξικές ουσίες, τρελές αγελάδες, μεταλλαγμένες ζωοτροφές, κ.ά.).

    Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποτυχημένου και καταστροφικού μοντέλου βιομηχανικής γεωργίας είναι η εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν γάλα, αυγά, κοτόπουλα, κ.ά. Κάθε χρόνο σπαταλούνται περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, ενώ μπορούμε να παράγουμε ζωοτροφές με ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά (κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια, λούπινα), που μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τη σόγια στις ζωοτροφές με πολλαπλά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

    Μεταλλαγμένα

    Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται, με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράγονται από ελάχιστες εταιρίες (Monsanto, Syngenta, Bayer, κ.ά) που τα πατεντάρουν μονοπωλώντας το συνολικό έλεγχο της γεωργίας και της διατροφής, ενώ οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες που τα καλλιέργησαν.

    Κίνδυνοι για την υγεία

    • Εμφάνιση νέων αλλεργιών
    • Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
    • Τοξική δράση

    Κίνδυνοι για το περιβάλλον

    • Αλλοίωση βιοποικιλότητας
    • Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων
    • Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα
    • Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

    Τα μεταλλαγμένα προωθούνται από τις εταιρείες που τα παράγουν ως η λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, το οποίο όμως δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων αλλά σε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αίτια. Η γη παράγει επαρκή ποσότητα τροφίμων για να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό της και το πρόβλημα της πείνας απαιτεί πολιτικές λύσεις και όχι βιομηχανική γεωργία και μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Ενδεικτικό του άνισου και άδικου τρόπου παραγωγής και κατανομής της τροφής παγκοσμίως είναι ότι την ίδια στιγμή που 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν κάθε μέρα για ύπνο νηστικοί, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 30% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

  • Η λύση υπάρχει και λέγεται βιώσιμη γεωργία. Ωφελεί τη χώρα μας και τους ανθρώπους και παράγει ασφαλή και υγιεινή τροφή χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον. Είναι ασφαλής, εφικτή και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

    Τι κερδίζουμε με τη βιώσιμη γεωργία;

    Η βιώσιμη γεωργία αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών και μπορεί να παράξει περισσότερη τροφή σε σχέση με τη συμβατική γεωργία.

    Ο έλεγχος της παραγωγής τροφής επιστρέφει από τα χέρια των πολυεθνικών κολοσσών στα χέρια εκείνων που την παράγουν. Το 40% του πληθυσμού του πλανήτη (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι αγρότες μικρής κλίμακας που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της τροφής μας. Στην Ελλάδα, στην αγροτική παραγωγή υπάρχουν περισσότερες από 500.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης με αγροτεμάχια στην πλειονότητά τους μέχρι 50 στρέμματα.

    Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας.

    Τα κόστη παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων μειώνονται. Η βιώσιμη γεωργία βασίζεται σε πρακτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες όπως καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών χαμηλού κόστους, ήπιους τρόπους λίπανσης και αντιμετώπισης αυτοφυούς βλάστησης, κοκ. Στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα προς τη βιώσιμη γεωργία είναι η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο). Πρόκειται για καλλιέργειες χαμηλού κόστους που δεν είναι μεταλλαγμένες, απαιτούν ελάχιστο νερό και σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα, ενώ η χρήση τους στην κτηνοτροφία φέρνει αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.

    Οι φυσικοί πόροι (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα) που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή της τροφής διατηρούνται υγιείς, δεν σπαταλώνται και δεν εξαντλούνται, καθώς εφαρμόζονται ήπιες και φιλικές γεωργικές πρακτικές. Το περιβάλλον, η διατροφή και η υγεία μας δεν επιβαρύνονται με την αλόγιστη και υπερβολική χρήση χημικών και μεταλλαγμένων, καθώς στη βιώσιμη γεωργία δεν υπάρχει χώρος για παρόμοιες πρακτικές.

    Οι μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα – επικονιαστές χάρη στα οποία παράγεται το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ωφελούνται από τις μεθόδους που εφαρμόζει η βιώσιμη γεωργία, όπως η μη-χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στα χωράφια.

Άφησε σχόλιο