Πανέμορφο video για τα ελληνικά νησιά. Εντυπωσιακά απούσα η Χίος!

0

Εγκαινιάστηκε χθες έκθεση φωτογραφίας και video για τα ελληνικά νησιά και τη βιοποικιλότητά τους στην έδρα του ΟΗΕ

Με σκοπό τη διεθνή προβολή της χώρας μας, των ελληνικών νησιών και των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζουν μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας και video, με τίτλο “Conserving Biodiversity and the Traditional man-made Environment in the Greek islands: Drivers for sustainable tourism andresilient societies”, η οποία θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής Συνόδου του Πολιτικού Φόρουμ του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, για το διάστημα 9-18 Ιουλίου.

Φύση και παράδοση για την αειφορία

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ελληνικών νησιών μέσα από μια διαφορετική, βιώσιμη οπτική, εστιάζοντας στην προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως βασικών παραγόντων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη αειφόρων πρακτικών σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως ο τουρισμός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα εγκαίνια της έκθεσης ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, «η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα και τα νησιά της  λόγω των διαφορετικών γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών που τα χαρακτηρίζουν, γίνονται πραγματικά “εργαστήρια της φύσης” και καταφύγια μοναδικών ενδημικών ειδών. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 40% της ευρωπαϊκής χλωρίδας και το 18% της πανίδας της. Στα ελληνικά νησιά, τα ίδια φυσικά στοιχεία, διά μέσο των αιώνων, δαμάστηκαν και αξιοποιηθήκαν για την ευημερία του ανθρώπου, οδηγώντας από την αρχαιότητα σε αειφόρες πρακτικές σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, όπως η αξιοποίηση ενδημικών ειδών, η χρήση της αιολικής ενέργειας, η καλλιέργεια της γης σε αναβαθμίδες, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε υπόσκαφα, ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον. Η αναβίωση των αειφόρων αυτών παραδοσιακών τεχνικών και πρακτικών μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, σήμερα, για την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καινοτομία».

Που είναι η Χίος;

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό ανά γεωγραφική περιφέρεια νησιών, με έμφαση στην βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, αλλά και προβολή video που φτιάχτηκε ειδικά για την εκδήλωση, με υλικό που συλλέχθηκε από ποικίλους φορείς και πηγές. Εκατοντάδες φωτογραφίες και αρκετά λεπτά λήψεων εμφανίζονται στο πανέμορφο video διάρκειας σχεδόν 30’, που γοητεύει τους εν δυνάμει επισκέπτες των νησιών και κάνει τους ντόπιους να νιώσουν περηφάνια για τις ομορφιές των τόπων τους.
Ωστόσο η παρουσία της Χίου στην ονειρώδη παρουσίαση των ελληνικών νησιών έχει διάρκεια ελάχιστα δευτερόλεπτα, περιλαμβάνει μόλις 4 φωτογραφίες (δύο από τα Μαστιχοχώρια, μία από τους Ταμπακόμυλους και μία με τον Βασίλη Μπάλλα να ασπροχωματίζει) και είτε περνάει απαρατήρητη, είτε γεννάει στους Χιώτες ένα μεγάλο γιατί.
Χιώτες και μη, δείτε το video. Αξίζει.

  • 31
    Shares

Άφησε σχόλιο