του Γιάννη Κωσταρή
Στην Καλαμωτή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν επισκευαστεί δεκάδες σπίτια, τα περισσότερα με άψογο τρόπο, μόνο που πολλές φορές αυτό έγινε σε βάρος των διπλανών τους εγκαταλειμμένων κατοικιών. Οι μαστόροι για ευκολία τους αφαιρούσαν, και ακόμα συμβαίνει, τις μάσκες από τα πορτοπαράθυρα, τις πλάκες από τις ταράτσες και όλες τις επεξεργασμένες πέτρες από τα διπλανά, με αποτέλεσμα να αποσυναρμολογούν τη δομή και τη στατικότητα τους.
Έτσι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν αρκετά από αυτά. Ο πρόεδρος του χωριού έφερε μηχανικούς της πολεοδομίας να εξετάσουν την επικινδυνότητα των ερειπωμένων κατοικιών. Ελπίζω σύντομα να βρεθεί λύση.
Συζήτηση4 Σχόλια
Πολύ καλά τα σχόλια του Γιάννη, πιο πολλά θέλουμε.
Θέλουμε σχόλια, αλλά θέλουμε και φωτογραφίες.
Ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει κατορθώσει -ή δεν επιθυμεί -να επιλύσει το Ελληνικό κράτος. Εδώ δεν μιλάμε για ένα διατηρητέο ή παραδοσιακό σπίτι σε έναν οικισμό. Μιλάμε για ένα διατηρητέο μοναδικό οικιστικό σύνολο, με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά και αισθητικά χαρακτηριστικά. Η κατάρρευση ή κατεδάφιση ερειπωμένων κτιρίων στους οχυρωμένους οικισμούς της Χίου (νότου και βορρά) αποτελεί πλήγμα στην αυθεντική εικόνα τους και στην πολεοδομική τους μορφή. Εννοείται πως η προφύλαξη από κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα, όμως δε θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διαφυλαχθεί η μορφή των χωριών;
Έτσι που έκαναν οι τροϊκανοί πανάκριβες τις άδειες της πολεοδομίας θα καταρρεύσουν όλα τα αρχαία