“Κάμπος Χίου: Προστασία και ανάπτυξη”

0

Μια συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας και ενίσχυσης της φυσιογνωμίας του Κάμπου της Χίου σε συνδυασμό με την ανάγκη σχεδιασμού του μέλλοντος της ιδιαίτερης αυτής περιοχής, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στον Φάρο Βαρβασίου

Είναι δυνατή η προστασία του Κάμπου, παράλληλα με την ανάπτυξη της περιοχής που συνδυάζει αρμονικά φυσικό κάλλος, καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και οικονομική δραστηριότητα; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα αναζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται από τον Δήμο Χίου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα Ανδρέας Αξιωτάκης του Φάρου Βαρβασίου.

Εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ η Κυρία Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ θα μιλήσει για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη, για το ισχύον νομικό πλαίσιο στον Κάμπο για τα προβλήματα από την εφαρμογή του αλλά και για την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και προοπτικές.

Στην ημερίδα Θα εισηγηθούν σχετικά με τη διαδικασία θέσπισης νομοθετικού πλαισίου προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η γενική διευθύντρια αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ κυρία Αμαλία Ανδρουλιδάκη και οι κύριοι Κων/νος Πρασσάς Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Δημήτρης Σάββας από το Τμήμα Παραδοσιακών οικισμών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα συζητηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες βιώσιμες και συμβατές με τη φυσιογνωμία του Κάμπου. Θα εισηγηθεί σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν τα «πολυλειτουργικά αγροκτήματα», τις απαιτήσεις για την αδειοδότηση τους και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας ο κύριος Θεοφάνης Γεωργόπουλος, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Kου Αραχωβίτη από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θα παρουσιαστούν δύο παραδείγματα (key studies) στο πρότυπο των «πολυλειτουργικών αγροκτημάτων» από τον Κώστα Μώρο ιδιοκτήτη του πρότυπου αγροκτήματος Αμφικαία στο Δήμο Αμφίκλειας στον Παρνασσό και από τον Βαγγέλη Ξύδα, το Κτήμα Περλέας στη Χίο.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους η Νομαρχιακή επιτροπή του ΤΕΕ με εισήγηση του προέδρου της Μάνου Μισυρλή και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χίου με εισήγηση της προέδρου του Άννας Φύκαρη.

Οι τοπικοί σύλλογοι του Κάμπου θα εκπροσωπηθούν με εισηγήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες αλλά και τα δυνατά σημεία της περιοχής καταδεικνύοντας τις ανάγκες και το όραμα τους για τον Κάμπο. Θα εισηγηθεί σχετικά ο πρόεδρος Νίκος Νικολούδης εκ μέρους του «Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου» και η Αρχιτέκτων μηχανικός και αντιπρόεδρος του των «Φίλων του Κάμπου της Χίου» Θεανώ Βογιατζή. Εκ μέρους του συλλόγου «Οικολογίας & Περιβάλλοντος Χίου» θα μιλήσει ο Γιώργος Μαστοράκης.

Τη συζήτηση θα χαιρετίσουν και θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά και ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της ΕΛΛΕΤ Βασίλης Μπάλλας.

Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Ευγενία Μαρίνη, αρχιτέκτων και τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π., ειδικός συνεργάτης δημάρχου Χίου.

Άφησε σχόλιο