50 Καρυές

0

20161016

01-a162560

Ανέβηκα τις στροφές με την εντυπωσιακή θέα, και άφησα το μηχανάκι έξω από το παλιό δημοτικό και σημερινό πνευματικό κέντρο· ο ήλιος ήταν ήδη πίσω από τη ψηλή ράχη της Πηγανιάς και μέχρι να νυχτώσει έκανα δυο φορές το γύρο του χωριού. Ξένος και με φωτογραφική μηχανή σε χωριό που δεν είναι συνηθισμένο σε τουρίστες, με παρατηρούσαν όλοι και αρκετοί με ρωτούσαν τι κάνω.

02-a162574

03-a162645

Ζεστό απόγευμα Κυριακής και στις βεράντες και τις αυλές κουβέντιαζαν οικογένειες και γείτονες. Μια κυρία που καθόταν με το σκυλάκι της έξω από το σπίτι της μου έδωσε τις βασικές πληροφορίες· πόσοι ζουν το χειμώνα, το δημοτικό έχει λίγα παιδιά, γυμνάσιο πηγαίνουν στη Χώρα, αν συνεχίσω ευθεία θα κάνω κύκλο και θα βγω στην εκκλησία, λίγο πιο πάνω είναι το γήπεδο. Ανηφόρισα για το γήπεδο, διάσπαρτες καρυδιές και πλούσια βλάστηση ανάμεσα στα σπίτια· δυο άλογα δεμένα σε ένα χωράφι. Στο πρώην νταμάρι έπαιζαν δυο πιτσιρικάδες: «Δεν χρησιμοποιείται το γήπεδο, είναι ακατάλληλο, η ομάδα παίζει στον Δαφνώνα. Εμείς έχουμε τρία σπιτάκια εδώ και παίζουμε· αυτό το λέμε βελανιδιά, το άλλο συκιά και το άλλο στα βράχια, πετριά».

04-a162656 05-a162673

06-a162678Κατέβηκα προς την εκκλησία, τα περισσότερα παλιά σπίτια είναι τροποποιημένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις εποχής. Βγήκα στο μεγάλο προαύλιο της Κοίμησης της Θεοτόκου με το ψηλό καμπαναριό. Δυο αφίσες ενημερώνουν για τις πρόσφατες δραστηριότητες της μητρόπολης Χίου. Κοιτάζω προς τα κάτω, μετά το χωριό, το βουνό κατηφορίζει προς την πόλη και στο βάθος τα μικρασιατικά παράλια. Κατηφόρισα και περνώντας από τα καταστήματα έκλεισα τον πρώτο κύκλο. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αποχαιρετούσε το παιδί τους και το εγγόνι τους. Μια παρέα πιτσιρικάδες ήταν σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα του σχολείου. Στο δεύτερο γύρο συνάντησα σχεδόν τους ίδιους ανθρώπους, η κυρία με το σκυλάκι μόλις είχε φτιάξει τσάι, με ρώτησε αν ήθελα. Τα άλογα ήταν στην ίδια θέση, τα φώτα άναψαν πρώτα στο Τσεσμέ και μετά από λίγο άναψαν και στη Χίο.

07-a162689

Απέναντι από το σούπερ μάρκετ είναι η πηγή του νερού πέτρινη και επιμελώς φροντισμένη. «To χωριό μας χτίστηκε την εποχή της νέας Μονής εδώ έμεναν μαστόροι και εργάτες από πολλές περιοχές γι’ αυτό και τα επίθετά μας δεν είναι Χιώτικα. Εδώ είναι η πηγή του χωριού, έτσι ακριβώς χτίστηκε, μια ανακαίνιση κάναμε μόνο πρόσφατα. Θα σου δώσω ένα βιβλίο να μάθεις ό,τι θέλεις για το χωριό». Ευγενής ο πρόεδρος του χωριού, μου έδωσε πολλές πληροφορίες και το ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο βιβλίο: «Οι Καρυές της Χίου»· ήταν πια σκοτεινά για να φωτογραφίσω την πηγή.

08-a162700

Στην πρώτη στροφή κάτω από το χωριό σταμάτησα να δω τη θέα· πανσέληνος σήμερα και το φεγγάρι χλωμό ακόμα ανέτειλε βόρεια από το Τσεσμέ.

Γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1970

Άφησε σχόλιο