Καταδίκη των τραμπουκισμών

0

Καταγγέλλουν τις επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους Λαϊκή Ενότητα, Χιακή Συμπολιτεία, Λαϊκή Συσπείρωση, Πρωτοβουλία Πολιτών Χίου για κινηματική δράση, ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, Πολιτιστικός Σύλλογος “Βοκαριά” Νενήτων και Αλληλέγγυοι Χίου

Η έξαρση των ακροδεξιών επιθέσεων σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους πολίτες προκάλεσε μπαράζ ανακοινώσεων από τους τοπικούς πολιτικούς φορείς της Αριστεράς, από τη Συλλογικότητα “Αλληλέγγυοι Χίου” καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Βοκαριά” Νενήτων. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διπλή τραμπούκικη επίθεση με κροτίδες στο χώρο της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες “ΛΑΘΡΑ;”. Σημειώνεται ότι την Μεγάλη Τρίτη κροτίδα ρίχτηκε εντός του hotspot της ΒΙΑΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εθεάθησαν οι “γνωστοί άγνωστοι” να περιφέρονται κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Λαϊκή Ενότητα: Ενωτικές πρωτοβουλίες απέναντι στην παρανομία και την βαρβαρότητα της ακροδεξιάς

Το τελευταίο διάστημα κύκλοι που δρουν υπό την επιρροή της ακροδεξιάς, με πρόσχημα το προσφυγικό, παρεμβαίνουν με βιαιότητες και τραμπουκισμούς στο δημόσιο βίο, σηκώνοντας χέρι σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους στο λιμάνι και απειλώντας ταυτόχρονα τους πάντες έξω και μπροστά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο βασικός υπεύθυνος είναι η απαράδεκτα απούσα κυβέρνηση. Σοβαρό πρόβλημα και η ανοχή της εκτελεστικής εξουσίας που τους οδηγεί σε σταδιακή κλιμάκωση των επιθέσεων.

Ξεκίνησαν με κροτίδες σε ένα στόχο πιο εύκολο, το Soli Cafe που έστησαν αλληλέγγυοι από το εξωτερικό, για να φτάσουν προχθές, την Μεγάλη Δευτέρα να πετάξουν κροτίδα στα γραφεία συλλογικότητας (Λάθρα;) που απαρτίζεται από γνωστούς αλληλέγγυους πολίτες του νησιού, με πολυετή και αναγνωρισμένη προσφορά. Από τύχη μάλιστα δεν τραυματίστηκαν οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν εκείνη την ώρα το χώρο για θεατρικές πρόβες. Έχοντας πλέον αποθρασυνθεί, οι γνωστοί-άγνωστοι απειλούν και στοχοποιούν δημοκρατικούς πολίτες (και τοπικούς δημοσιογράφους) με ανώνυμα τηλεφωνήματα ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο επόμενος στόχος τους θα είναι η ακύρωση της δυνατότητας άσκησης δημοκρατικής πολιτικής γενικότερα.

Δεν είναι φυσικά καθόλου άγνωστοι όσοι κατάφεραν με ανοχή της εξουσίας να στιγματίσουν το νησί σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ευθύνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας αλλά και της πολιτικής τους ηγεσίας στην κυβέρνηση, αφού οι χειροδικίες, οι εξυβρίσεις και οι τραμπουκισμοί έγιναν μπροστά στα μάτια τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία σύλληψη. Απορία προκαλεί το ότι δεν έχει παρέμβει μέχρι τώρα η Εισαγγελία Χίου, καθώς ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο και φωτογραφίες δραστών δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη μέχρι σήμερα. Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, για τις οποίες έχει ως γνωστόν διαγραφεί από το κόμμα του, σίγουρα δεν έχουν συμβάλει στην αποθάρρυνση των ακροδεξιών. Όσο για τον Δήμαρχο, έπρεπε να έχει καταδικάσει πολιτικά και να απαιτήσει την τιμωρία των παράνομων πράξεων από τους ίδιους γνωστούς-αγνώστους στο δημαρχείο και το λιμάνι, οι οποίες έχουν εκθέσει τη Χίο διεθνώς.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ενωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε οι υπεύθυνοι των βιαιοπραγιών να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες των παράνομων και επικίνδυνων πράξεών τους αλλά και να απομονωθούν πολιτικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών του νησιού.

Χιακή Συμπολιτεία: Να πάρουν όλοι θέση για τις ακροδεξιές επιθέσεις

Ο πολλαπλασιασμός και η κλιμάκωση των απειλών, των προκλήσεων και των πράξεων βίας ενάντια σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους, οργανώσεις και δημοκρατικούς πολίτες από στοιχεία ακροδεξιάς πολιτικής ταυτότητας μας βρίσκει ως δημοτική παράταξη απολύτως αντίθετους. Η παραμικρή ανοχή σ’ αυτές τις προκλήσεις υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία, στιγματίζει την τοπική κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, χωρίς να παραγράφονται οι ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τις εξελίξεις αυτές, απαιτείται ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη αυτών των πράξεων και κοινή δράση για την εξάλειψή τους. Ζητούμε από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, κόμματα, φορείς και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, την απερίφραστη καταδίκη και καταγγελία των τραμπουκισμών φασιστικής έμπνευσης και σφραγίδας.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες διωκτικές και δικαστικές αρχές τη σύλληψη και την τιμωρία των υπεύθυνων αυτών των εγκληματικών ενεργειών.

Δημοκρατική απάντηση στο θράσος των τραμπούκων

Η αλληλεγγύη δεν εκφοβίζεται

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και διωκτικές αρχές

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την ύπουλη φασιστική επίθεση που δέχτηκε με κροτίδες ο χώρος της «Λάθρα;» , φορέας που δραστηριοποιείται στην αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αποθράσυνση των φασιστών έρχεται ως συνέχεια της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και του πολιτικού της προσωπικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν μετατρέψει τους πρόσφυγες σε κρατούμενους και παρίες, βορά στα εγκληματικά στοιχεία των φασιστών και των χρυσαυγιτών, τόσο των ίδιων, όσο και αυτών που τους συμπαραστέκονται.

Οι απειλές φασιστών σε στελέχη της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και σε κάθε δημοκράτη εργαζόμενο, δείχνουν την κλιμάκωση από μέρους τους ,προκειμένου να εκφοβίσουν το λαϊκό κίνημα. Αυτός ήταν ιστορικά και παραμένει ο ρόλος τους. Μαντρόσκυλα του συστήματος!

Η συνεχιζόμενη ολιγωρία των διωκτικών αρχών γεννά απορίες και εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία σιωπά, αν δεν καλύπτει τη βρώμικη δουλειά των ακροδεξιών.

Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι φασιστικές προκλήσεις. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και διωκτικές αρχές.

Καλούμε το μαζικό κίνημα του νησιού, τον κάθε εργαζόμενο και άνθρωπο του λαού, να απομονώσουν τους φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Να μην περάσει το δηλητήριό τους!

Πρωτοβουλία Πολιτών Χίου: Η διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικής δραστηριοποίησης αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας του νησιού μας

Ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, το νησί μας βιώνει τις τελευταίες μέρες το δικό του δράμα. Μόλις λίγες μέρες από τα γεγονότα του εφιαλτικού διημέρου και στη Χίο οι προκλήσεις συνεχίζονται, με συνεχείς επιθέσεις και κροτίδες ενάντια σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Επειδή προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με παιδικά πασχαλινά παιχνίδια με μπομπάκια , αλλά με κλιμάκωση του κλίματος τρομοκράτησης και εκφοβισμού, η «Πρωτοβουλία Πολιτών Χίου» καταδικάζει κατηγορηματικά τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις και καλεί όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, να αναλάβουν, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες τους. Η διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικής δραστηριοποίησης αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας του νησιού μας.

Σε αυτό το κλίμα , οι δηλώσεις του δήμαρχου περί άμεσης εκκένωσης του νησιού από τους προσφυγές και μετανάστες , δεν βοηθούν , αλλά αντίθετα εκλαμβάνονται από ορισμένους κύκλους ως ανοχή ακραίων ξενοφοβικών, ρατσιστικών και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών .

Το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με κοινωνικές ,οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Πέρα από τις αναμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης και της Ε.Ε για τις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας ,η Χίος πρέπει να συνεχίζει αταλάντευτα να επιδεικνύει τον ανθρωπιστικό και δημοκρατικό της πολιτισμό, αυτόν της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να αγωνιστεί απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον κοινωνικό αυτοματισμό που αποπροσανατολίζει από τα αίτια αυτής της δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης που βιώνουμε.

Σύλλογος Βοκαριάς Νενήτων: Να προτάξουμε το ανάστημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικίς & Αθλητικός Σύλλογος Νενήτων «Η Βοκαριά» ως πολιτιστικός φορέας καταγγέλλει τα κρούσματα βίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο νησί μας και εφιστά την προσοχή των συντοπιτών μας στη διάσπαση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ως εκπολιτιστικός σύλλογος, που δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην εκπαιδευτική και ποιοτική ανάταση των μελών του, επισημαίνει ότι οφείλουμε να προτάξουμε το ανάστημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύει ο τόπος μας έναντι της απανθρωπιάς και της αλληλοεξόντωσης. Η βία από όποια πλευρά και αν προτάσσεται ως επιλογή είναι κατακριτέα και μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Είναι βέβαιο ότι ο χιακός λαός στο σύνολό του δεν εκπροσωπείται από συμπεριφορές που ευτελίζουν τον άνθρωπο, γιατί ο χιακός λαός έχει δείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και δεν είναι δίκαιο να στιγματιστεί από ξενοφοβικές και εθνικιστικές συμπεριφορές. Ο ΜΕΑΣ Νενήτων «Η ΒΟΚΑΡΙΑ» αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εκδήλωση εκφοβισμού και στοχοποίησης των ανθρώπων εκείνων που έχουν γίνει ήδη στόχος των βομβών στην πατρίδα τους και χρησιμοποιούν το νησί μας ως ένα σταθμό αναζητώντας έναν ουρανό χωρίς «σύννεφα», μια γη χωρίς εκρήξεις. Ο ΜΕΑΣ Νενήτων «Η ΒΟΚΑΡΙΑ» καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας και ευελπιστεί στην αφύπνιση του ανθρώπου, γιατί μόνο η ανθρωπιά μπορεί να καταστείλει το κακό που μας περιβάλλει.

Αλληλέγγυοι Χίου: Η στοχοποίηση των αλληλέγγυων δεν μας φοβίζει

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στους χώρους αλληλεγγύης, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τις φασιστικές επιθέσεις , την αστυνομική εισβολή, και τελευταία τον εμπρησμό στο Σόλι Καφέ, καθώς και τις επιθέσεις στο χώρο της «Λάθρα;».

Η στοχοποίηση των αλληλέγγυων, λεκτικά και στην πράξη, δεν μας φοβίζει. Η αλληλεγγύη, με 2.000 θύματα της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο νησί, είναι παρούσα και αποτελεί τη μόνη απάντηση. 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Άφησε σχόλιο