Κατσίκια – Αναγέννηση Kαμένων: 1-0

2

του Δημήτρη Τσούχλη

Είναι προφανές: σε αυτό το νησί κάποιοι είναι Κασσάνδρες και κάποιοι Λωτοφάγοι. Εξηγούμαι. Μετά το τέλος της πυρκαγιάς σηκώθηκε “σκόνη” από προτάσεις και υποσχέσεις. Κάποιοι από μας αφελείς, κάποιοι καλόπιστοι και κάποιοι άλλοι, έτοιμοι από παλιά, συνέχισαν, πουλώντας εκδουλεύσεις για μικροπολιτικό όφελος, προωθώντας ιδιοτελή συμφέροντα ενάντια στο συμφέρον των πολλών και το μέλλον του νησιού. Για μία ακόμα φορά μας δείχνουν, ότι πάνω από όλα τους ενδιαφέρει να συντηρήσουν και να ενισχύσουν την εκλογική τους πελατεία. Τρανό παράδειγμα αυτής της αντίληψης περί πολιτικής αποτελεί η διαχείριση (οργάνωση και οριοθέτηση) της βόσκησης στην Χίο μετά την πυρκαγιά.

Από τις φωτογραφίες που παρατίθενται, αυθόρμητα έρχεται στο στόμα όλων μας ένα μεγάλο μπράβο:

Περιοχή μεταξύ Στρατιωτικού Αεροδρομίου και Σπηλαίου Συκιάς Ολύμπων, Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μπράβο πρώτα απ όλα στον Δήμο της Χίου, που επιτέλους έδωσε λύση στην οργάνωση των βοσκοτόπων και με εξαιρετική μαεστρία μπόρεσε να αποφύγει όσα υποδεικνύει η διεθνής πρακτική και η επιστημονική βιβλιογραφία. Αν και το νησί έζησε τέτοια καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζουν όπως παλιά να βόσκουν σχεδόν ανεξέλεγκτα περισσότερα από 30.000 κατσίκια στην ύπαιθρο της Χίου. Επίσης, ενώ δεν έχει ορίσει βοσκότοπους, σφυρίζει αδιάφορα σε προτάσεις για την ανάγκη οργάνωσης – οριοθέτησης τους και την εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας των διαθέσιμων εκτάσεων. Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι του Δήμου ισχυρίζονται ότι ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, με το μαγικό του ραβδάκι, έδωσε την λύση, με την εποπτεία βέβαια του Δημάρχου. Πως έγινε αυτό; Με την διαμεσολάβηση τους μεταξύ των τσομπάνηδων και των κοινοτήτων, και την υιοθέτηση λύσεων οι οποίες ικανοποιούν όλους και υποτίθεται ότι προστατεύουν παράλληλα και τις καμένες περιοχές!!! Δυστυχώς αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη Χίο αλλά μόνο εδώ βρίσκουν τόσο μεγάλη αποδοχή.

Μπράβο στη Δ/νση Δασών και ειδικότερα στους δασοφύλακες των χωριών για την τήρηση των καθηκόντων τους, ιδιαίτερα δε όταν ρωτάνε τους καταγγέλλοντες πολίτες αν ξέρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού που βόσκει εντός της καμένης έκτασης η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία τους.

Μπράβο στους ίδιους τους τσομπάνηδες, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν κοπάδια των 1500 – 2000 ζώων πέρα από κάθε όριο ελέγχου και αντοχής αυτού του τόπου.

Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εμάς που σχολιάζουμε αρνητικά όταν δούμε κοπάδι μέσα σε καμένες εκτάσεις αλλά ξεχνάμε πολύ γρήγορα και καταλήγουμε ομόθυμα ότι τελικά φταίνε οι κατσίκες που τρώνε… χόρτο και όχι εμείς που επιτρέπουμε αυτή την κατάσταση περιμένοντας τη λύση από τους άλλους.

Για όσους και όσες δεν κατάλαβαν, πέρα από παράνομο είναι και εγκληματικό να βάζεις κατσίκια στα καμένα την πρώτη άνοιξη μετά από πυρκαγιά γιατί, πολύ απλά, ακυρώνεις την οποιαδήποτε πιθανότητα να αναγεννηθεί η βλάστηση και ενισχύεις τη μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε γυμνό βραχότοπο.

Διδάκτορας τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Στα ΜΜΕ και στη βιτρίνα αγαπάμε το δάσος, νοιαζόμαστε γί αυτό και κλαίμε με μαύρο δάκρυ όταν καταστρέφεται. Επί της ουσίας δεν δίνουμε δεκάρα. Αντιθέτως τσιμπάμε και φράγκα για πρόληψη και μίζα από την καταστολή, από φοροεισπράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, απασχολούμε και μερικές χιλιάδες δήθεν για πυροφύλαξη εξυπηρετώντας και την πελατεία μας και φυσικά δεν μας καίγεται καρφάκι αν θα ξαναφυτρώσει έστω και χαμομήλι στα καμμένα. Για τη βιτρίνα θέλουμε δασολόγιο, επί της ουσίας δεν το προχωράμε για όλους τους παραπάνω λόγους. Ας μην γελιόμαστε. Αυτοί είμαστε. Αν είμασταν διαφορετικοί δεν θα υπήρχε καν βιτρίνα. Μόνο δάσος. Οργανωθείτε όσοι πεφωτισμένοι εκεί στο νησί, διδάξτε τα παιδιά σας και τα παιδιά των άλλων και κυνηγήστε τους όσο μπορείτε. Όσο βαστάει το πείσμα σας. Γιατί είστε λίγοι ενάντια στους πολλούς.

  2. Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

    να τους χαιρόμαστε ……και τον δήμαρχο και όλους τους εκπροσώπους (ανεξαιρέτως)
    »κάτι» όμως πρέπει να κάνετε για αποκαταστήσετε το λάθος να τους ψηφίσετε.

Άφησε σχόλιο