Ο Κάβουρας του Γιόσωνα

1

της Ευαγγελίας Παπαζή

Φωτογραφία: Απόστολος Μακαρατζής

Ο Πελιναίος – Γιόσωνας έρχεται από την Νικαριά. Στη Θέση Θεόκηπα τα νερά χωρίζονται. Τα επιφανειακά χύνονται στην παραλία, ενώ τα υπόγεια βυθιζόμενα, βγαίνουν στην επιφάνεια, στο Ναγό. Η παράδοση για τούτο τον πανέμορφο τόπο, λέει πως ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, πέρασε απ’ εδώ πηγαίνοντας στην Ιωλκό. Προς τιμήν του, η περιοχή όπως κι ο ποταμός, ονομάσθηκαν Ιάσονας-Γιόσωνας. Ο ήρωας μαγεύτηκε απ΄την ομορφιά του καταπράσινου τοπίου, όπου τα πεύκα κατέβαιναν ως την θάλασσα. Στα νερά του ποταμού σε προσβάσιμο σημείο, υπάρχουν μικρά καβούρια με ένα V στη ράχη τους

(σελ 12 «Καρδάμυλα Περιήγηση – Λαογραφία» Ε. Παπαζή)

Φαίνεται πως μαζί με τον Ιάσονα μαγεύτηκε από την περιοχή του Γιόσωνα Καρδαμύλων κι ο κάβουρας που κρύβεται στις ποταμόπετρες και φέρει το μεγαλόπρεπο φορτίο του V στην ράχη. Μοναχικός ταξιδευτής, ξαποσταίνει σκαρφαλώνοντας στα κατάλευκα βραχάκια του Πελιναίου – Γιόσωνα, γίνεται ιστορία του παππού στα εγγόνια κι αφήγηση στο στόμα των λίγων επιζώντων γερόντων κατοίκων της περιοχής.

Μακάρι να μείνει εκεί για χρόνια, κόντρα στην αδιαφορία των πολλών – ευχάριστη έκπληξη όσων αγωνίζονται να τον δουν, έστω και μια φορά.

Είναι στα αλήθεια καλύτερο να τον ανακαλύψουν κάπου εκεί στα χαμηλά του Γιόσωνα ή ψηλότερα στα Θεόκηπα και τη Νικαριά;

Ή μήπως μόνος του να σκαρφαλώνει στην μια και στην άλλη ποταμόπετρα,
σαν άπιαστο ξωτικό,
σαν λόγος του μπαρμπα Νικόλα,
σαν μοναδικό εύρημα του Νικολάκι,
σαν μέρος του πάναγνου κελαρύσματος του Γιόσωνα ποταμού;

Είναι Καρδαμυλίτισσα και αγαπάει το χωριό της και τα παιδιά. Για τα Καρδάμυλα έγραψε το πρώτο της -ομώνυμο- λαογραφικο βιβλίο και για τα παιδιά έγραψε το δεύτερο της βιβλίο "Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι" με 216 παραδοσιακά παιχνίδια. Συνεχίζει να γράφει.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Η λαϊκή παράδοση, τόσο σε Χίο όσο και στην Λέσβο λέει οτι στο καβούρι του βουνού υπάρχει χαραγμένο στην πλάτη του το Β ενώ της θάλασσας το Θ….

Άφησε σχόλιο