Για το μέλλον του δάσους της Κλειδούς

0

Το όραμα του Πολύδωρου, το ευρωπαϊκό «ζεστό χρήμα» του Γιώργου και το ξέσπασμα του Πέτρου

Εποικοδομητική η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/12 με θέμα «Το περιαστικό δάσος της Κλειδούς: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον – Προοπτικές» και συνδιοργανωτές το ΦΟΒ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και τη Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης. Μπορεί να μην έβγαλε την μεγάλη είδηση για το μέλλον της Κλειδούς, αλλά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των 70 περίπου παρευρισκομένων.

Στην ημερίδα επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων για την προστασία του περιαστικού Δάσους της Κλειδούς και η επιθυμία να βγει από τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση έκνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή που μετριάζουν την αισιοδοξία που προκαλεί η αναγέννηση του δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998.

Οι τοποθετήσεις

Την ημερίδα που διήρκεσε πάνω από 5 ώρες συντόνισε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Ομηρούπολης Σταύρος Σπυράκης έλαβαν το λόγο μεταξύ άλλων οι: Ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Κόκκορης ο οποίος μίλησε για τα οφέλη που προσφέρει το Δάσος στον άνθρωπο. Ο υποδιευθυντής της Δ/νσης Δασών Αποστόλης Φλιούκας τόνισε την ανάγκη προστασίας του Δάσους για να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή. Ο Γιώργος Χαλάτσης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να περιοριστεί το ενδιαφέρον μόνο στην περιοχή της Κλειδούς, αλλά να συμπεριληφθεί στα όποια σχέδια και το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών του γειτονικού οροπεδίου του Αίπους. Ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης κ. Νύκτας έκανε λόγο για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και υπαγωγή όσων δραστηριοποιούνται στην Κλειδού σε προγράμματα προς όφελός και των ιδίων και της περιοχής.

Το όραμα του ΦΟΒ

Η εισήγηση του προέδρου του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, Πολύδωρου Στείρου ξεκίνησε με μια συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν της Κλειδούς και στα έργα που έχουν γίνει από το σύλλογο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που άγγιξε τους παρευρισκόμενους Βρονταδούσους. Στη συνέχεια όμως με ύφος επιτακτικό κατέθεσε την πρόταση του ΦΟΒ για την περιοχή, ονοματίζοντας όλα αυτά που «μπορούν και πρέπει να γίνουν» για δημιουργηθεί στην Κλειδού ένα υπαίθριο φυσικό πάρκο με χώρους αναψυχής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, όπως αυτά που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η μεστή τοποθέτηση του Γιώργου Πλακωτάρη, Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Ο κ. Πλακωτάρης εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι για προγράμματα που αφορούσαν το περιβάλλον που έτρεξαν στο πρόσφατο παρελθόν κανένας φορέας από τη Χίο δεν υπέβαλε πρόταση και σημείωσε ότι για την περίοδο 2014 – 2020 τα χρήματα που αναλογούν στη Χίο για έργα που αφορούν το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκ. ευρώ!

Το παράπονο της Ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ Πέτρου Τριπολίτη είχε να κάνει με την αναγκαιότητα πυροφύλαξης και δασοπροστασίας όχι μόνο του δάσους της Κλειδούς, αλλά όλης της περιαστικής ζώνης δυτικά της πόλεως της Χίου και του Βροντάδου που ξεκινάει από την Κλειδού και φθάνει μέχρι τον Κορακάρη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί το ξέσπασμα του κ. Τριπολίτη όταν άκουσε από τον κ. Νύχτα να λέει ότι οι αυθαιρεσίες στην Κλειδού δεν είναι ανεκτές. Τότε ζήτησε το λόγο και με εμφανή εκνευρισμό εξέφρασε το παράπονό του γιατί όσες φορές ενημέρωσαν εγγράφως το Δήμο για παρανομίες στην Κλειδού, όχι μόνο δεν επενέβησαν ως όφειλαν, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τριπολίτης του «χτυπούσατε το χέρι στην πλάτη του παραβάτη και του λέγατε ο Τριπολίτης έκανε την καταγγελία». Ήταν η πρώτη δημόσια κριτική στους αιρετούς από εκπρόσωπο της ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ.

Τέλος, αποφασίστηκε νέα ημερίδα στις 11 Γενάρη πάλι στο χώρο του ΦΟΒ, παρουσία του κ. Πλακωτάρη, με σκοπό να κωδικοποιηθούν οι ιδέες που κατατέθηκαν και να γίνει το επόμενο βήμα για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου αξιοποιώντας τα φυσικά και πολιτιστικά κάλλη της Κλειδούς. Το μόνο που απομένει, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα κονδύλια, είναι να αποδειχθεί ότι ο στόχος είναι η ανάδειξη και η αειφορία του δάσους της Κλειδούς και όχι τα διαθέσιμα κονδύλια.

Άφησε σχόλιο