Η Βιβλιοθήκη Κοραή τιμά τον καθηγητή Στέργιο Φασουλάκη

0

«Υπήρξε κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της Χίου και άοκνος μελετητής της ιστορίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και του έργου του Αδαμάντιου Κοραή» επισημαίνουν οι «Φίλοι Βιβλιοθήκης Κοραή»

Το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα, σε ηλικία 85 ετών έφυγε απ’ τη ζωή ο καθηγητής Στέργιος Φασουλάκης. Ο  πανεπιστημιακός Στέργιος Φασουλάκης γεννήθηκε στους Βαβύλους το 1933, μετά από μια δεκαετή θητεία στη μέση εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (1969-1972), όπου εκπόνησε το διδακτορικό του, εκλέχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία δίδαξε πάνω από 25 χρόνια. Παράλληλα, δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάστηκε ερευνητικά στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Κεντ, το Παρίσι, την Αθήνα, τη Χίο, τα Χανιά κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και δημοσίευσε πληθώρα μελετών για τον Κοραή, τον διαφωτισμό κ.ά. Μετά την παραίτησή του από το πανεπιστήμιο, εργάσθηκε για έξι χρόνια ως επιστημονικός σύμβουλος του εβδομαδιαίου περιοδικού “Ιστορικά”.

Με αφορμή τον θάνατο του κ. Φασουλάκη, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρία τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης “Κοραής”. Ο Πρόεδρός του E.Σ, κ. Κώστας Μερούσης με εμφανέστατη συγκίνηση επισήμανε με διεξοδικές αναφορές το πολυδιάστατο, πνευματικό έργο του ως καταξιωμένης προσωπικότητας που δίδαξε στο ΕΚΠΑ, συνέγραψε πλείστες μελέτες, άρθρα και εργασίες με εξέχοντα ζήλο και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ υπήρξε σθεναρός αρωγός και συμπαραστάτης της Βιβλιοθήκης.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης Κοραή, μεταξύ άλλων, ομόφωνα αποφάσισε αντί στεφάνου να δοθούν τα χρήματα για τη συντήρηση ενός παλαίτυπου της Βιβλιοθήκης, τη διεξαγωγή ημερίδας για το έργο και την προσωπικότητά του εκλιπόντος και να ονομασθεί μία αίθουσα της Βιβλιοθήκης, «Αίθουσα Στέριου Φασουλάκη».

Επίσης σήμερα συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου, όπου πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση με αναφορά στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, στη σχέση του με τη Βιβλιοθήκη Κοραή και τη συνεργασία του με το Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζεται η βαθιά του θλίψη του Συλλόγου για την απώλεια του διακεκριμένου καθηγητή, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της Χίου και άοκνος μελετητής της ιστορίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και του έργου του Αδαμάντιου Κοραή», εξαίρονται οι προσπάθειές του για την ανάδειξη του πλούτου της Βιβλιοθήκης Κοραή και σημειώνεται ότι υπήρξε σταθερός συνεργάτης και αρωγός του Συλλόγου, με τελευταία συνεργασία την επιμέλεια των πρόσφατων εκδόσεων του Συλλόγου «Το τέλος του χρόνου» και «Αρχαιολογία της Χίου» το 2017.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου μεταξύ άλλων αποφάσισε ομόφωνα να διατεθεί στη μνήμη του το ποσό των 100€ στο Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» για την αγορά εκπαιδευτικών υλικών για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων.

Άφησε σχόλιο