Κτηνοτροφικό πάρκο στη Χίο;

1

Επανέρχεται στο μείζον ζήτημα της κτηνοτροφίας και της ανυπαρξίας καθορισμένων βοσκοτόπων ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Μετά την αναφορά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και την υιοθέτηση των επιχειρημάτων των κτηνοτρόφων, ο βουλευτής Χίου ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τηρήσει τη δέσμευση του Υπουργείου για τη δημιουργία πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο. Υπενθυμίζουμε ότι για τον σκοπό αυτό πέρσι είχε επισκεφθεί το νησί μας κλιμάκιο του Υπουργείου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αλλά έκτοτε φαίνεται το θέμα να έχει μείνει στάσιμο.

Η δημιουργία του πάρκου θα προσφέρει διευκολύνσεις προς στους κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί η βόσκηση εκτός αυτού. Η οργάνωση των κτηνοτροφικών ζωνών προϋποθέτει σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων. Ωστόσο ο προσδιορισμός της βοσκοικανότητας του νησιού είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τους αρμοδίους πριν τη δημιουργία του κτηνοτροφικού πάρκου.

Κατσίκια

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Τριαντάφυλλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί της Χίου, τον Αύγουστο του 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων, είχε, ανάμεσα σε άλλα, προταθεί η δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο.

Το κτηνοτροφικό πάρκο αποτελεί μια περιοχή κτηνοτροφικής ζώνης, για την οποία έχει γίνει χωροταξική μελέτη οργάνωσής της. Η χωροταξική αυτή μελέτη προβλέπει τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και την οριοθέτηση ορισμένου αριθμού κτηνοτροφικών εκτάσεων. Έτσι, επιτυγχάνεται η προστασία των καμένων εκτάσεων από τη βόσκηση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσική αναγέννηση της βλάστησης στις καμένες περιοχές.

Τα οφέλη της δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την καλύτερη υγεία και ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ζώων και εργαζόμενων, την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, την αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου.

Μάλιστα, ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχε συζητηθεί σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, που μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν η αναγκαιότητα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο και υπήρξε η δέσμευση ότι η Χίος θα ήταν μια από τις τρείς περιοχές, όπου, άμεσα θα λειτουργούσε πιλοτικά κτηνοτροφικό πάρκο.
Με τον νόμο 4235/2014 ορίστηκε το σχετικό πλαίσιο και σχετική Υπουργική Απόφαση θα όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Επίσης, σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιώσιμη χρήση γής και χωροταξικά ζητήματα αναμένεται να λυθούν επιμέρους ζητήματα που αφορούν και τα κτηνοτροφικά πάρκα.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Χίου εκφράζουν την απογοήτευση τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των κατοίκων του νησιού για μια απόφαση που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη λειτουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του;
  • Έχει υπάρξει πρόταση προς την ΕΕ για χρηματοδότηση του πιλοτικού αυτού εγχειρήματος; Εάν, ναι, ποια είναι η εξέλιξη;»

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Αντε να δουμε… μηπως τελικα υλοποιηθει αυτο το σχεδιο και προλαβουμε να σωσουμε λιγη βλαστηση απο την υπερβολικη βοσκηση. Ειναι πασιγνωστο οτι το μεγαλυτερο εμποδιο της φυσικης αναδασωσης μετα απο πυρκαγιες ειναι η βοσκηση των καμενων περιοχων. Αλλα δεν σταματαει εκει το κακο. Οταν υπαρχει υπερβολικος αριθμος αιγοπροβατων σε καποιο τοπο ξεκιναει ο μηχανισμος της ερημοποιησης. Συνεπως ειναι απαραιτητη προυποθεση του προτεινομενου παρκου ολοκλυρωμενη μελετη για το μελλον της κτηνοτροφιας στη Χιο.

Άφησε σχόλιο