Με ΚΥΑ παραχωρούν ξανά το δικαίωμα χρήσης των αιγιαλών στους Δήμους

0

γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Αιγιαλός

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της Αναπληρωτού Υπουργού κας Βαλαβάνη και του Υπουργού Εσωτερικών κου Βούτση για την παραχώρηση, με αντάλλαγμα, της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Ά βαθμού. Η ΚΥΑ υπογράφτηκε με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» και ισχύει μέχρι 31-03-2017.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση “λύνει” ένα πρόβλημα τεράστιο για τους προϋπολογισμούς και τον άμεσο προγραμματισμό των Δήμων που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα αν εφαρμόζονταν η απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των αιγιαλών από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους.

Η κυβέρνηση λοιπόν πρόλαβε την γενική αναστάτωση, σύμφωνα και με τις προτροπές συντηρητικών βουλευτών αλλά και σύμφωνα με την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απέφευγαν δικαστικές αποφάσεις με ΚΥΑ.

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να μην ισχύουν οι λόγοι που ανάγκασαν το ΣτΕ να πάρει αυτή την απόφαση και οι οποίες είναι η υπερεκμετάλλευση των αιγιαλών και παραλιών από την σωρηδόν αδειοδότηση για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τουριστικές περιοχές και από την ανυπαρξία ελέγχων για κάθε είδους παραβάσεις, που επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επίσης η νέα ΚΥΑ ορίζει ότι “Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, από την ακτογραμμή για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.” Τα όρια αυτά είναι συζητήσιμα και μάλλον οριακά αρνητικά ως προς την προστασία των παραλιών και αιγιαλών ειδικά όταν αρμόδιοι έλεγχοι δεν γίνονται και όταν κυρίως πολίτες με καταγγελίες κινητοποιούν τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ολομέλεια του ΣτΕ θα επανεξετάσει το θέμα στις 3 Ιουνίου του 2015. Σε περίπτωση που βγάλει παρόμοια απόφαση κρίνοντας πάλι παράνομη την παραχώρηση των αιγιαλών στους δήμους από την κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα απαντήσει με νέα ΚΥΑ;

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο