70 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα της Κυδιάντας

0

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 11.00 π.μ. στην Κυδιάντα 

Το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Κυδιάντας αποτέλεσε ορμητήριο των ανταρτών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, μια που πολλοί από τους κατοίκους της ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Το Γενάρη του 1948 σε ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας ξημερώματα Κυριακής, μετά από ένα γαμήλιο γλέντι σκότωσαν τον αντάρτη Σταμάτη Τράτση. Οι πρώτοι εξόριστοι έφευγαν για Άη Στράτη και οι συλληφθέντες της Κυδιάντας μεταφέρθηκαν στο τμήμα μεταγωγών για να δικαστούν. Το πλήγμα του εμφυλίου και ο σεισμός του 1949 ήταν τα δύο καταστροφικά πλήγματα που βίωσε το χωριό και έκανε τους κάτοικους του να το εγκαταλείψουν με γοργούς ρυθμούς.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) παράρτημα Χίου, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της Κυδιάντας καλεί όλους τους Χιώτες στην ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης  την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 11.00 π.μ. στην Κυδιάντα Λαγκάδας.

  • 46
    Shares

Άφησε σχόλιο