Ο λαϊκισμός ως «πολιτική» πρακτική

1

Απάντηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη στο άρθρο “Μα που είναι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;” του Σιδερή Τσούρου. Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Αναφορικά με το άρθρο «Μα που είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;», το οποίο πέρα από τις πολιτικές θέσεις που εκφέρει περιέχει ηθελημένα ή μη διάφορες ανακρίβειες, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) αποτελεί μία από τις επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικής Βουλής, στην οποία μετέχουν μέλη της Βουλής με απόφαση του Προέδρου της. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 3 βουλευτές της συμπολίτευσης και δύο της αντιπολίτευσης. Η ΔΣΟ αποτελεί διεθνές σώμα στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά βουλευτές (όπως για παράδειγμα και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κ.α.).
  • Το να θεωρείς κανείς, όπως ο συγγραφέας του άρθρου, ότι η ΔΣΟ ασχολείται με «θεολογικά ζητήματα» και άλλα μη επίγεια, είναι τόσο λανθασμένο όσο το να θεωρεί ότι, για παράδειγμα, ένα Οικονομικό Επιμελητήριο ασχολείται με την οικονομική θεωρία… Πέρα από την ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας ως πολιτιστικής έκφρασης, η ΔΣΟ αποτελεί ένα διακοινοβουλευτικό σώμα στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές από δεκάδες χώρες και διαφορετικές ηπείρους και το οποίο ασχολείται με θέματα που άπτονται των δια-θρησκευτικών σχέσεων και του πολιτισμικού πλουραλισμού και γι’ αυτό το λόγο λειτουργεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας και κατανόησης. Ενδεικτικά ως προς αυτό σημειώνω ότι η θέση μου στη ΔΣΟ είναι αυτή του Πρόεδρου της Επιτροπής Συντονισμού για τη συνεργασία με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο.
  • Ως προς το κόστος της λειτουργίας της ΔΣΟ, στο οποίο περιλαμβάνονται και κάποιες αποστολές βουλευτών στο εξωτερικό με αποκλειστικό στόχο τη συμμετοχή στις δραστηριότητές της, υπογραμμίζω ότι α) ο Προϋπολογισμός εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, β) η οικονομική διαχείριση της Συνέλευσης περιγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της, και γ) η Ελλάδα καλύπτει, όπως είναι φυσικό, μόνον μικρό μέρος της λειτουργίας της ΔΣΟ.
  • Τέλος, δεν μπορώ παρά να επισημάνω την εξής αναντιστοιχία: ενώ ο συντάκτης του άρθρου με μέμφεται για το υποτιθέμενο μη ουσιαστικό αντικείμενο της ΔΣΟ, την ίδια στιγμή ασχολείται με ένα μικρό μέρος της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη κύρια δράση μου, που είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν το νησί.

Για όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι η παρέμβαση του Σ. Τσούρου αποτελεί υπόδειγμα λαϊκίστικης πρακτικής, ισοπέδωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών και πρότυπο προσωπικής επίθεσης που δεν συνάδει με την μέχρι τώρα γνωστή παρουσία του στο δημόσιο λόγο.

Και οι κρίνοντες κρίνονται αγαπητέ Σιδερή!

Ιατρός, Δρ. Ιατρικής.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Δημήτρης Λαβατσής

    Ο άνθρωπος μόνο για δημόσιες σχέσεις είναι. Στα δύσκολα ήταν πάντοτε απών. Καλός άνθρωπος αλλά συντηρητικός. Να μην εκτίθεται…από το 2006 έως το 2014 απολύτως απών. Και ειδικά τα χρόνια μετά το 2010.Αρχές του 2015 προωθήθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την επιμονή των συντηρητικών της τοπικής ΝΕ στην λογική “γιατρός είναι, τα έχει καλά με την εκκλησία θα φέρει ψήφους”. Αλλά όταν τα κριτήρια είναι ψηφοθηρικά ανάλογη είναι και η εξέλιξη του φορέα

Άφησε σχόλιο