Στοπ στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου

0

Ζητάει την απαλοιφή του μειωτικού χαρακτηρισμού από τα υπηρεσιακά έγγραφα και προτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις τοπικές κοινωνίες για την εξάλειψη ρατσιστικών φαινομένων

Να βάλει φρένο στην χρήση του, μειωτικού προς την προσωπικότητα των ανθρώπων, όρου “λαθρομετανάστης” επιχειρεί η Εισαγγελέας του Αρίου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, σε μια περίοδο που η ξενοφοβία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της “τοξικής” συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με έγγραφό της προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και δι’ αυτών στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφέρειάς τους, ζητάει την ορθή χρήση των νομικών όρων στα έγγραφά τους για την αποφυγή φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Πιο συγκεκριμένα η Εισαγγελέας ζητάει να «εξαλειφθεί στο μέλλον από τα υπηρεσιακά έγγραφα η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” και να χρησιμοποιούνται οι όροι “παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα”, “πρόσφυγες”, “μετανάστες”, “αιτούντες άσυλο”».

Η Εισαγγελίας δεν μένει μόνο στο ζήτημα της ενδοϋπηρεσιακής επικοινωνίας και δικογραφίας, αλλά ζητάει, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και άλλων φορέων που σχετίζονται κυρίως με ανήλικους, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση της γλώσσας και την αποτροπή μειωτικών χαρακτηρισμών. Κατόπιν τούτου, η Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου μετέφερε στον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη το αίτημα της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, που απώτερο στόχο έχει την εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Το έναυσμα για την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου ήταν η επιστολή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, με την οποία ενημέρωνε για τις καταγγελίες που υπάρχουν για την χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” σε δικόγραφα και εισαγγελικά έγγραφα.

Άφησε σχόλιο