Λίστες κι επιθυμίες άλλων εποχών

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Ανατριχίλα προκάλεσε στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη η λίστα εξόντωσης εικοσιπέντε χιλιάδων προσώπων που θεωρούνται εχθροί της άκρα δεξιάς. Η εύρεση της λίστα έγινε μετά από έφοδο  της αντιτρομοκρατικής σε χώρο ακροδεξιών εξτρεμιστών στο βόρειο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.  Πέρα απ’ αυτή τη λίστα, οι αρχές είναι ενήμερες και για μια ακόμη με δέκα χιλιάδες ονόματα, την οποία είχε στην κατοχή της η νεοναζιστική NSU. Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, η λίστα αυτή περιείχε ονόματα και διευθύνσεις ανθρώπων που οι νεοναζί θα εξόντωναν σε περίπτωση πολιτικής κρίσης όπου θα τους δινόταν η ευκαιρία να δράσουν.

Οι συγκεκριμένες ανησυχητικές αποκαλύψεις, μου θύμισαν τις πρώτες μέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου αρκετά πρόσωπα δήλωναν πως ο αντιφασίστας ράπερ ήταν για καιρό στο στόχαστρο των νεοναζί. Οι προβληματισμοί μου εντάθηκαν περισσότερο όταν άκουσα  κατά τη διάρκεια της τροπολογίας Σταθάκη για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων (μαζί μ’ αυτών της Μακρονήσου) τον «υπαρχηγό» της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να απαιτεί να μην πειράξουν την  Μακρόνησο διότι «θα χρειαστεί».

Όμως η θρασυδειλία αυτών των προσώπων είναι γνωστή κι απερίγραπτη. Αφού πρώτα ξεστομίζουν τις απειλές μετά φοβισμένοι για τις συνέπειες, τις παίρνουν πίσω προσπαθώντας να μπαλώσουν τις αξιόποινες πράξεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε πως εννοούσε πως η Μακρόνησος θα χρειαστεί ως ιστορικό μνημείο. Όμως μέσα στην αναμπουμπούλα, ο χαρούμενος λύκος ξεστομίζει κρυφούς πόθους που τον εκθέτουν.

Αλήθεια, ποιους έχουν στόχο οι εγχώριοι νεοναζί; Ποιους θα στείλουν στην Μακρόνησο και ποιοι θα κάνουν κοινωνική εργασία;

Γνωρίζοντας πως οι νεοναζιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν αντίστοιχες λίστες κι εδώ. Αυτό όμως που με μπερδεύει είναι το πόσοι τελικά βρίσκονται στη λίστα τους, διότι στις ηχογραφημένες κλήσεις που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι χρυσαυγήτες ακούγονται να στοχοποιούν και τους δικούς τους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα στην ομιλία του Σωτήρη Δεβελέκου με έναν άλλον, ο δεύτερος χαρακτηρίζει την μάζα ως π…να που πάει με τους δυνατούς για να δεχτεί την απάντηση «να μας ψηφίζουνε και να τους γ…με, διότι δεν τους έχουμε για τίποτα άλλο και δεν τους θέλουμε για τίποτα άλλο».

Είναι γεγονός πως οι νοσταλγοί της χούντας και των σκοτεινών καιρών των δεκαετιών ’50 κι ’60 όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να κρύψουν την επιθυμία τους για νέα καθεστώτα κάτι που φαίνεται από τις απανωτές δηλώσεις Μπαρμπαρούση και Παππά. Η επιθυμία τους είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα κάποια στιγμή θα ξεστομίσουν  και τη δικιά τους λίστα.

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο