Άφησαν ανοιχτό παράθυρο για μεταλλαγμένη γύρη στο μέλι

0

Υπέρ των εισαγωγέων και κατά των μελισσοκόμων, των πολιτών και του περιβάλλοντος η κυβέρνηση

Ανησυχητικά νέα στο μέτωπο κατά των μεταλλαγμένων μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Η απόφαση αυτή, η οποία στερεί το δικαίωμα στους καταναλωτές να γνωρίζουν την ποιότητα του μελιού που θα επιλέγουν και αν αυτό περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, υποστηρίχθηκε και από την Ελληνική κυβέρνηση η οποία συντάχθηκε με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού και ενάντια στους ντόπιους μελισσοκόμους. Την ίδια στάση κράτησαν οι φιλελεύθεροι, οι δεξιοί, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές βουλευτές με αποτέλεσμα να σημειωθεί άλλη μία ήττα στη μάχη κατά των μεταλλαγμένων, που σιγά, αλλά σταθερά πλησιάζουν όλο και πιο πολύ το πιάτο μας.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και τους 20.000 έλληνες μελισσοκόμους. Το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών. Η ποιότητα του εξαίρετου αυτού προϊόντος συνιστά το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη γύρη.

Με αφορμή την απόρριψη της τροπολογίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς» και χαρακτήρισε την ημέρα ψήφισης της διάταξης που ορίζει ότι η γενετικώς τροποποιημένη γύρη θα αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος μόνο εάν αποτελεί πάνω από το 0.9% του μελιού, «μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο«.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μια εξοργιστική απόφαση, που υποδηλώνει για μια ακόμη φορά τις αφόρητες πιέσεις του λόμπυ των «μεταλλαγμένων». Η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού, ιδιαίτερα των Ελλήνων, καθώς το ελληνικό μέλι είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο. Επίσης, είναι ενάντια στα συμφέροντα της παγκόσμιας μελισσοκομίας και ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντική, καθώς επιτρέπει την υποβάθμιση ενός φυσικού προϊόντος και θέτει σε κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές, μέσω της ουσιαστικής ενθάρρυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών«.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση συντάχθηκε με την πλευρά των εισαγωγέων και όχι των 20.000 Ελλήνων μελισσοκόμων; Γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε να προασπίσει την υγεία των καταναλωτών; Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν «μεταλλαγμένα»; Εύλογα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Άφησε σχόλιο