«Η άγνωστη Μικρά Ασία» του Γιάννη Πίκουλα

0

Παρασκευή 10 Ιουνίου | Ώρα Έναρξης 20:00 | Βιβλιοθήκη Κοραή

Το νέο βιβλίο του Kαθηγητή Aρχαίας Eλληνικής Iστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Πίκουλα θα παρουσιαστεί στη Χίο σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης «Κοραής».

Η Διάλεξη – Παρουσίαση του βιβλίου «Η άγνωστη Μικρά Ασία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 8 μμ στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης Κοραή που βρίσκεται στο στο κτήριο Β της Βιβλιοθήκης, στον 1ο όροφο, με είσοδο από την οδο Αμάντου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η αρχαιολόγος Δέσποινα Τσαρδάκα και ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Ένας διαφορετικός ταξιδιωτικός οδηγός για τη δυτική Μικρά Ασία κατά την αρχαιότητα, από τον Ελλήσποντο και την Προποντίδα έως τη ΝΑ Μεσόγειο, τα όρια Παμφυλίας και Κιλικίας στα ανατολικά της Alanya/Αλάγια, χώρο που κατείχαν 500 ελληνικές πόλεις.

Υπόβαθρό του τα ταξίδια μιας δωδεκαετίας και βιβλιογραφικά ενήμερος έως την άνοιξη του 2016, ώστε να αποτελέσει ταυτόχρονα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο και έγκυρο ταξιδιωτικό οδηγό.

Διάρθρωση, γράψιμο και εικονογράφηση τον καθιστούν εύχρηστο και εύληπτο σε κάθε τύπο ταξιδιώτη: 592 σελίδες, 1148 έγχρωμες φωτογραφίες (η πλειονότητα του πονήσαντος), σχέδια και νέοι χάρτες, αναλυτική εισαγωγή (γεωγραφία και ιστορία), περισσότερες από 120 πόλεις και θέσεις (οι πλέον άγνωστοι και αξιοθέατοι ερειπιώνες), 15 μουσεία, στέμματα δυναστειών, πλήρης βιβλιογραφία, λεξιλόγιο και ευρετήριο.

Ποιος είναι ο Γιάννης Πίκουλας

Γέννημα και θρέμμα της Aθήνας (1956) με ισχυρές πελοποννησιακές και προσφυγικές καταβολές.

Πτυχιούχος του Iστορικού – Aρχαιολογικού Tμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών (1974).

Aριστούχος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Tμήματος Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1988).

Eκπαιδευτικός σε «Aκαδημαϊκά φροντιστήρια» και ιδιωτική εκπαίδευση τα έτη 1976–1984 και Φιλόλογος (ΠE2) στη B/θμια Eκπαίδευση το διάστημα 1986–1996.

Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητας του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών τα έτη 1996–2001.

Kαθηγητής Aρχαίας Eλληνικής Iστορίας στο Tμήμα IAKA (Iστορίας, Aρχαιολογίας & Kοινωνικής Aνθρωπολογίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Bόλος) από το 2000.

Eκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Hόρος (Όρος), 1983κε. (τόμοι 1–25).

Έχει εκδόσει οκτώ μονογραφίες και υπήρξε Eπιμελητής εκδόσεως δεκαεπτά τόμων. Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τις 170.

Aσχολείται κυρίως με θέματα Iστορικής Tοπογραφίας και Eπιγραφικής. Tα τελευταία χρόνια η έρευνά του επικεντρώνεται πρωτίστως στη μελέτη του αρχαίου οδικού δικτύου. Aσχολείται επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή. H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο (Aργολιδοκορινθία, Aρκαδία, Λακωνία), Θεσσαλία και Mακεδονία, αλλά και Μ. Ασία.

Άφησε σχόλιο