Μήπως φτάσαμε στην αρχή του τέλους μιας εποχής;

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βαυαρία και ποιοι είναι οι λόγοι που θα στραφούν όλα τα βλέμματα της Ευρώπης στις γερμανικές κάλπες την Κυριακή; Πρώτα απ’ όλα διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουμε θεατές του πρώτου θανάσιμου δαγκώματος που θα επιχειρήσει το τέρας του φασισμού ενάντια στο χέρι που το έτρεφε τα τελευταία χρόνια.

Επίσης οι εκλογές της Βαυαρίας δε θα κρίνουν μόνο το σχηματισμό κυβέρνησης στο γερμανικό κρατίδιο αλλά θα καθορίσουν και το γενικότερο πολιτικό πρόσωπο της επερχόμενης γερμανικής πολιτικής σκηνής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας προκαλούν ανατριχίλα οι δημοσκοπήσεις που προδικάζουν μια θριαμβευτική άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Έπειτα, αν αναλογιστούμε πως αντίπαλος των Γερμανών ακροδεξιών είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές, θα αντιληφθούμε πως την Κυριακή δε θα παρακολουθήσουμε μία ακόμη εκλογική μάχη μεταξύ αντιπάλων, αλλά μια μετάβαση της εξουσίας από την συντηρητική δεξιά στα χέρια του ακροδεξιού σκοταδισμού.

Γιατί όμως μας ανησυχεί περισσότερο η συγκεκριμένη τροπή από τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερέχουν οι ακροδεξιές κυβερνήσεις, με χειρότερους εκφραστές τους πολιτικούς αρχηγούς της Ουγγαρίας και της Αυστρίας (επιτρέψτε μου να αναφέρω πως περισσότερο με σόκαρε η εφιαλτική ακροδεξιά μεταστροφή της Ιταλίας);

Ο λόγος που προκαλείται ανησυχία για τις βαυαρικές εκλογές είναι πως η Γερμανία έχοντας ήδη σκάψει τον λάκκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί μουδιασμένη εδώ και δυο χρόνια το ιδεολογικό έκτρωμα που ξεπήδησε μέσα από την πολιτική λιτότητας που η ίδια επέβαλε και την ανθρωπιστική κρίση λόγω προσφυγικού. Και να που τώρα γίνεται μάρτυρας της δικιάς της πολιτικής κατάρρευσης. Μίας κατάρρευσης που θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, στον πυθμένα της ακροδεξιάς.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Γερμανίδα καγκελάριος, από αφεντικό της Ευρώπης μετατράπηκε σε άβουλο πολιτικό πρόσωπο που παρασύρεται βουβά πλέον στις απαιτήσεις των ακροδεξιών συγκυβερνητών της χώρας της. Αυτό μου δίνει την εντύπωση πως το πρόσωπό της θα ταυτιστεί με την αρχή του τέλους μιας εποχής που ίσως οδηγήσει σε μία νέα βαρβαρότητα.

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο