Εικόνες ντροπής στη Μυτιλήνη

0

Πρόσφυγες και μετανάστες σε εξευτελιστικές συνθήκες. Οι εθελοντές από το Χωριό του Όλοι Μαζί καταβάλουν συγκινητικές προσπάθειες να φιλοξενήσουν πάνω από 600 πρόσφυγες – μετανάστες που έχουν συσσωρευθεί στο ΠΙΚΠΑ, το οποίο αναμένεται να κλείσει, δίχως η πολιτεία να έχει βρει λύση για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, τέτοια που δεν θα ντροπιάζει την κοινωνία και τον υποτιθέμενο πολιτισμό μας.

ΠΙΚΠΑ
ΠΙΚΠΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εθελοντές του Χωριού του Όλοι Μαζί οι οποίοι εδώ και 10 ημέρες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου. Στο χώρο των κατασκηνώσεων έχουν συσσωρευθεί πάνω από 600 νεοαφιχθέντες, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στις αυξημένες αφίξεις, αλλά και σε βλάβη στο σύστημα της eurodack που χρησιμοποιείται στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Έτσι έχει δημιουργηθεί το οξύμωρο, στο ΠΙΚΠΑ να συσσωρεύονται εκαντάδες άτομα, ενώ στο ακριβοπληρωμένο κέντρο να φιλοξενούνται 120 με 140 άτομα.

Οι εθελοντές ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποσυμφορηθεί το ΠΙΚΠΑ και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουμε την δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της έλειψης χώρου στέγασης, κουβερτών, ειδών πρώτης υγειινής. Άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στο χώμα, ενώ εθελοντές γιατροί προσφέρουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο και προσφορές. Για την καθαριότητα του χώρου φροντίζουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, οι εθελοντές και οι φιλοξενούμενοι, ενώ παράπονα εκφράζονται από την καθυστερημένη ανταπόκριση του Δήμου σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, αποκομιδής σκουπιδιών και αδειάσματος του βόθρου.

Και ενώ τα προβλήμα στο ΠΙΚΠΑ διογκώνονται, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός ανακοινώνει μετά από σύσκεψη στην οποία δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των εθελοντών, το κλείσιμο του χώρου φιλοξενίας στο τέλος του μήνα για να χρησιμοποιηθεί ως παιδική κατασκήνωση.

Οι εθελοντές ζητάνε να συναντηθούν με το Δήμαρχο και εκεί κάνουν σαφές ότι τονίζουν ότι το ΠΙΚΠΑ έχει και συμβολικό ρόλο για την αποκατάσταση της τρωθείσας φήμης του γειτονικού νησιού, μετά το κολαστήριο της Παγανής, ενώ προειδοποιούν ότι η χρήση της Μόριας ως του κλειστού κέντρου κράτησης, με τους κοινωνικούς φορείς απών, είναι πιθανό να οδηγήσει στην δημιουργία νέας φυλακής με ασφυκτικές συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Γαληνός αν και άκουσε με κατανόηση τα αιτήματα των εθελοντών και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΠΙΚΠΑ αναγνώρισε το έργο του Χωριού του Όλοι Μαζί και παραδέχθηκε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων και τα τεράστια προβλήματα οι άνθρωποι παραμένουν ήρεμοι και δείχνουν ευχαριστημένοι, στη συνέχεια σε δηλώσεις του κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες και προτείνει το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ, χωρίς όμως να έχει βρεθεί χώρος και τρόπος φιλοξενίας, αλλά και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της τοπικής κοινωνίας.

Λιμάνι Μυτιλήνης
Λιμάνι Μυτιλήνης

Δεν είναι δυνατόν να κλείνει το χώρο χρησιμοποιώντας την δική μας αγωνία για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς και τον αγώνα που έχουμε κάνει δυο χρόνια τώρα και να μην νοιάζεται που κοιμήθηκαν οι 67 άνθρωποι που έφτασαν χθες 17/9 και βρίσκονται στον περίφραχτο χώρο του λιμανιού” αναφέρουν σε ανακοίνωσή του το Χωρίο του Όλοι Μαζί και τονίζει ότι “αν το ΠΙΚΠΑ κλείσει θα πρέπει η κοινωνία της Λέσβου να έχει μια πρόταση για το πως οι άνθρωποι που φτάνουν στο τόπο μας θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και δεν θα εξευτελίζονται από απάνθρωπη κράτηση».

Διαφωνεί κανείς με αυτό;

Λιμάνι Μυτιλήνης
Λιμάνι Μυτιλήνης

Άφησε σχόλιο