«Η εξέγερση στη Μόρια ήταν δίκαιη – Λευτεριά στους 35 συλληφθέντες»

0

Την άγρια καταστολή της δικαιολογημένης εξέγερσης στη Μόρια το καλοκαίρι, αλλά και τις συλλήψεις «στο σωρό» 35 αφρικανών προσφύγων, καταδικάζουν 33 συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων

Πέντε μήνες τώρα, παραμένουν προφυλακισμένοι οι 30 πρόσφυγες που συνέλαβε αδιακρίτως η αστυνομία μέσα στο τερατώδες χοτσποτ της Λέσβου ώρες μετά την εξέγερση που είχε σημειωθεί εκεί τον περασμένο Ιούλιο με αιτία τις μακρόχρονες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου των χιλιάδων ημι-έγκλειστων στυη Μόρια προσφύγων και μεταναστών. Πέντε ακόμη από τους συνολικά 35 συλληφθέντες «στο σωρό» είναι ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους αναμένοντας μια δίκη που αργεί ακόμη.

(Βίντεο από τα γεγονότα εκείνης της μέρας – Στο 1’50» ενδεικτικά,  άγριος ξυλοδαρμός από τα ΜΑΤ)

Αύριο, 13/12/17, εξετάζεται το αίτημα της αναστολής του μέτρου προσωρινής κράτησης των 30 και της αντικατάστασής του από άλλα περιοριστικά μέτρα. Με αυτή την αφορμή, η Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών και Αλληλέγγυων Συλλογικοτήτων εξέδωσε ανακοίνωση όπου περιγράφει τις συνθήκες της εξέγερσης, ζητά την απελευθέρωση των κρατουμένων και υπογραμμίζει αναφορικά με την εξέγερση στη Μόρια:

«Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από πρόσφυγες ή μετανάστες που υπέστησαν δεινά στις χώρες προέλευσής τους, λόγω των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον άδικο μακροχρόνιο εγκλεισμό τους».

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση της Πανελλαδικής Δικτύωσης Αντιρατσιστικών και Αλληλέγγυων Συλλογικοτήτων, την οποία συνυπογράφουν από το νησί μας οι Αλληλέγγυοι/ες Χίου και η ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου:

Λευτεριά στους 35 συλληφθέντες της Μόριας

Στις 18/7/17 πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα πολέμων αλλά και ακραίας φτώχειας ή διώξεων στις χώρες τους, έκαναν διαδήλωση στη Μόρια, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εξέταση του τεκμηριωμένου αιτήματος ασύλου τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστοι στο διαβόητο hot spot της Λέσβου, όπου, ενδεικτικά, τον περασμένο χειμώνα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ενώ δεκάδες είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί.

Πολλές ώρες μετά την διαμαρτυρία των προσφύγων, τα ΜΑΤ, μαζί με άτομα που έφεραν πολιτική περιβολή, προχώρησαν σε επιχείρηση «σκούπα» και συνέλαβαν 35 άτομα αφρικάνικης καταγωγής, χωρίς κανένα στοιχείο τέλεσης εκ μέρους τους κάποιου συγκεκριμένου αδικήματος, αλλά με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους, καθώς στην πρωινή διαμαρτυρία είχαν συμμετάσχει άτομα αφρικανικής, κυρίως, καταγωγής.

Τριάντα από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, καθώς τους αποδόθηκαν κατηγορίες για «καταστροφή δημόσιας περιουσίας» και «τέλεση εμπρησμού κατά τρόπο ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σε συνδυασμό με την επιβαρυντική διάταξη 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»). Το κατηγορητήριο δεν περιέχει εξάλλου καμία αναλυτική αφήγηση του «κινδύνου» που επήλθε, ενώ, αντίθετα, βίντεο του BBC δείχνει την αγριότητα της αστυνομικής καταστολής και τον ξυλοδαρμό προσφύγων μακριά από τον τόπο της διαδήλωσης.

Οι 30 απο τους 35 κρατούνται διάσπαρτοι σε Κορυδαλλό, Χίο και Αυλώνα, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί η υπόθεσή τους «αόρατη» και να μειωθούν και οι δυναμικές της δικής τους αντίστασης, αλλά και της αλληλεγγύης ενώ οι υπόλοιποι 5 ειναι «έξω» με περιοριστικούς όρους.

Στις 13/12/17 εξετάζεται το αίτημα της αναστολής του μέτρου προσωρινής κράτησής τους και της αντικατάστασής του από άλλα περιοριστικά μέτρα.

Οι υπογράφουσες συλλογικότητες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες, και απαιτούν την άρση της προσωρινής κράτησής τους και την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Παράλληλα, δηλώνουμε ότι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μόρια ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από πρόσφυγες ή μετανάστες που υπέστησαν δεινά στις χώρες προέλευσής τους, λόγω των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον άδικο μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Κάτω, μάλιστα, από συνθήκες εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, στο πλαίσιο των πολιτικών αποτροπής που έχουν υιοθετήσει από κοινού η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που διατηρεί την ίδια αντιπροσφυγική/αντιμεταστευτική στάση με τις προκάτοχές της.

Απαιτούμε:

 • Άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων ή μεταναστών και απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία
 • Να κλείσουν τα hot spot και να διασφαλιστούν για όλους αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής
 • Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων
 • Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.

Συνυπογράφουν:

 1. Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας
 2. Αλληλέγγυοι/ες Χίου
 3. Αλληλεγγύη-Κως
 4. Αλληλεγγύη Λέσβου – ΠίκΠα
 5. Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
 6. Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
 7. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
 8. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισα
 9. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζα
 10. Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Αιγαίου
 11. Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
 12. Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος
 13. Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών
 14. Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος
 15. Κοινωνικό Στέκι ROSSONERO – Τρίκαλα
 16. Kοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
 17. Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26
 18. Κυριακατικό Σχολείο Μεταναστών
 19. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου
 20. Ομάδα αλληλεγγύης Γιαννιτσών
 21. Oasis – Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου
 22. Ομαδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου
 23. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας
 24. Πίσω Θρανία – για μια Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις
 25. Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες
 26. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΛΑΜΙΑΣ
 27. Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρέθυμνο
 28. Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό
 29. Στέκι Μεταναστών – Αθήνα
 30. Στέκι Μεταναστών – Βόλος
 31. Υποστήριξη Προσφύγων Νίσυρος
 32. Φεμινιστικη Συλλογικότητα το Μωβ
 33. Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Παρακολουθήστε τις σχετικές εξελίξεις μέσω του σχετικού λογαριασμού στο Twitter: #FreeMoria35

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Άφησε σχόλιο