Αποχαιρετώντας τον Γιάννη Μουζάλα

2

του Μιχάλη Μπάκα

Μπορεί στα ΜΜΕ και τα social media ο ανασχηματισμός να ενδιαφέρει μόνο στην εμφάνιση του διδύμου Κουβέλη – Καμμένου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τα τρολαρίσματα και τις χιουμοριστικές φωτογραφίες να κάνουν θραύση, εμάς όμως στα νησιά περισσότερο πρέπει μας απασχολεί η αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα από τον Δημήτρη Βίτσα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Μουζάλας είχε αναλάβει υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής στις 20 Αυγούστου 2015, συμμετέχοντας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα θερμή και κρίσιμη όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Είχε διαδεχτεί στη θέση αυτή την Τ. Χριστοδουλοπούλου η οποία με κάποιες άστοχες δηλώσεις αλλά και την αδυναμία της Ελλάδας σε πρώτη φάση να διαχειριστεί το θέμα είχε καταφέρει να χάσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που ήδη από το πρώτο εξάμηνο του ’15 είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων να έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω θυμόμαστε τις κρίσιμες στιγμές που ζήσαν τα νησιά μας την περίοδο εκείνη και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η παρουσία του Γ. Μουζάλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε συνδυαστεί με την κινητοποίηση της Πολιτείας για την ανακούφιση της κατάστασης. Η Μυτιλήνη ιδιαίτερα ζούσε στιγμές εκρηκτικές με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων να περιφέρονται στην πόλη. Γράφαμε εκείνες τις ημέρες στο κείμενο «Κράτα γερά Μυτιλήνη, κράτα γερά…» ότι «Όλο το νησί έχει γίνει ένας απέραντος προσφυγικός καταυλισμός. Χιλιάδες προσφύγων υπάρχουν παντού, και έρχονται σε απίστευτους αριθμούς καθημερινά. Οι δυο καταυλισμοί προσφύγων ασφυκτιούν, το λιμάνι είναι γεμάτο πρόσφυγες, το ίδιο και όλα τα πάρκα της πόλης. Χιλιάδες προσφύγων σε μια πόλη με δημόσιες τουαλέτες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, σε μια πόλη όπου η αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν ούτως ή άλλως προβληματική πόσο μάλλον με χιλιάδες απελπισμένων και εξαντλημένων προσφύγων να περιφέρονται σε αυτή.»

Ιστορική ήταν η κινητοποίηση των ημερών αυτών με τη χρήση ενός γηπέδου το βράδυ της Δευτέρας 7/9/2018 όταν σε λίγη ώρα οργανώθηκε σύστημα καταγραφής των προσφύγων που κατάφερε σε ένα εικοσιτετράωρο να καταγραφούν περίπου 17 χιλιάδες πρόσφυγες. Διατέθηκαν ειδικά καράβια για την μεταφορά των προσφύγων, υπήρξε απίστευτη κινητοποίηση εθελοντών σε πρώτη φάση από τη Λέσβο και στη συνέχεια από όλο τον κόσμο και έτσι με νύχια και με δόντια έγινε δυνατή η διαχείριση του ζητήματος το φθινόπωρο του ’15 όπου τον Οκτώβριο μόνο φτάσαμε σε νούμερα ρεκόρ με την άφιξη 100 χιλ προσφύγων στη Λέσβο σε ένα μήνα. Και έτσι σταθήκαμε όρθιοι.

Ο Γιάννης Μουζάλας ήταν η ιδανική επιλογή με εξαιρετική πολιτική και κινηματική δράση ως εθελοντής στους «Γιατρούς του Κόσμου» και η αρχική του δραστηριότητα στο Υπουργείο ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική, αποκαθιστώντας το αίσθημα της ασφάλειας και εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς την πολιτική ηγεσία. Γι’αυτό το λόγο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ανανέωσε την θητεία του στο Υπουργείο μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 2015. Τα πρώτα θετικά βήματα του Γ. Μουζάλα κατά την έναρξη της υπουργικής του θητείας, αμαυρώθηκαν καθώς πέρασε ο χρόνος από τη συνέχεια της εξέλιξης του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά μας, ιδιαίτερα μετά την προσήλωσή του στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει εκρηκτική καθώς η αποτρεπτική πολιτική της ΕΕ μέσω του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Οι υποδομές βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση με χώρους που φιλοξενούν πολλαπλάσιους των δυνατοτήτων τους πρόσφυγες σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ανεπαρκέστατες ιατρικές υπηρεσίες. Οι γραφειοκρατία έχει πολύ αργές διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης ενώ εμφανίζονται από το Υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής και την ΕΕ θεσμικά εμπόδια στην μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα. Παραβατικές συμπεριφορές λίγων μεταναστών αυξάνουν τα προβλήματα, η ένταση τις τοπικές κοινωνίες είναι έντονη (δες Μόρια στη Λέσβο και Χαλκειός στη Χίο) με την εμφάνιση δυστυχώς ακόμα και ανεξέλεγκτων βίαιων δράσεων ακραίων ομάδων.

Ο Γιάννης Μουζάλας με την αναποτελεσματικότητα των πολίτικών, και τις άκαιρες δηλώσεις του, κατάφερε να έρθει σε πλήρη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες σε όλα τα νησιά, χάνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς πολλάκις ο ίδιος αλλά και η Πολιτεία αποδείχτηκαν ασυνεπείς προς τις υποσχέσεις τους προς τους νησιώτες.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο Δημήτρης Βίτσας οφείλει να κινηθεί ταχύτατα και πρώτα από όλα για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία. Αυτό θα γίνει παρακάμπτοντας με ΟΠΟΙΟ τρόπο την πολιτική περιορισμού και απεγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά, μεταφέροντας τους στην ηπειρωτική χώρα σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι νησιώτες να νιώσουν και πάλι ασφαλείς, νιώθοντας την Ελληνική Πολιτεία (αλλά και την ΕΕ) αρωγό στο πρόβλημα τους. Μόνο έτσι θα συνεργαστούν και οι ίδιοι οι νησιώτες ξανά στη διαχείριση του προβλήματος, όπως το είχαν και κατά το παρελθόν, αποδυναμώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι «όσο βοηθάμε τους πρόσφυγες τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», απομονώνοντας και πάλι τις φωνές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. Μόνο έτσι όλοι μας, νησιώτες, πρόσφυγες και μετανάστες θα συμβιώσουμε και πάλι ειρηνικά όπως δείξαμε ότι μπορούμε και το κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν, κερδίζοντας τα νησιά μας το θαυμασμό όλου του κόσμου για τη στάση τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, γράφοντας ιστορικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να σβηστούν.

(e-mail:mibakas@gmail.com) είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Δημήτρης Σερεμέτης

    Ο κ. Μουζάλας πολιτεύτηκε με τρόπο που βοήθησε εκτός των άλλων να περισώσουμε τον αυτοσεβασμό μας. Του αξίζει ο σεβασμός, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μας. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται… Δεν νίκησε σε όσες μάχες έδωσε. Αυτό είναι αλήθεια αλλά η μεμψιμοιρία τον αδικεί και δεν μας εγγυάται κάτι καλύτερο.

  2. Εδώ, σε αυτόν τον τόπο είσαι πριν απ” όλα ή πατριώτης ή εθνομηδενιστής και μετά οτιδήποτε άλλο. Αυτό σε τελική ανάλυση επικαθορίζει και τα υπόλοιπα. Εάν αυτή η –πασιφανής από όλη την ιστορική μας διαδρομή– αλήθεια δεν γίνει κατανοητή, τότε και τον πατριωτισμό θα εγκαταλείψουμε στα χέρια της Χρυσής Αυγής, και θα συνεχίσουν εσαεί να μας κυβερνάνε τα ανδρείκελα των ξένων, και θα νιώθουμε διαρκώς εξαπατημένοι και ανήμποροι. Γ. ΚΑΡΑΜΕΛΙΑΣ ο πατριώτης ΕΛΛΗΝΑΣ Αριστερός Ερώτηση στον ικανό για Δήμαρχο Κυριάκο: Να μας πει δημόσια τη θέση του στο Σκοπιανό. Σήμερα ! Ξεκάθαρα ! Πόντιος

Άφησε σχόλιο