Η κατάληψη δημοσίων χώρων οδηγεί στο θάνατο

5

Θα μας απασχολήσει επιτέλους το ζήτημα;
 
του Μιχάλη Μπάκα

Η είδηση μας σόκαρε όλους. Ένα αυτοκίνητο Smart που το οδηγούσε ένας 27χρονος νεαρός αλβανικής καταγωγής σκορπά το θάνατο και τον πανικό στην Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, παρασύροντας στο θάνατο τρεις ανθρώπους, δυο γυναίκες και έναν 23χρονο αστυνομικό. Ο νεαρός οδηγός, ισχυρίζεται πως πάσχει από επιληψία και έπαθε κρίση γι’ αυτό προκάλεσε το πολύνεκρο τροχαίο. Φυσικά η αλβανική καταγωγή του ξυπνά κύματα αντιδράσεων μίσους από ελληναράδες όλης της χώρας κατά των μεταναστών που «μας σκοτώνουν και αφήνονται ελεύθεροι».  Όμως το ζήτημα του ρατσιστικού μίσους δεν θα μας απασχολήσει σε αυτό το κείμενο.
Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα δημοσιεύεται ένα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας ενός περίπτερου, που φαίνεται η πρόσκρουση τουsmart με μια από τις νεκρές γυναίκες. Το ρεπορτάζ του MEGA  επικεντρώνεται στο δράμα του συζύγου, καθώς περπατούσε δίπλα της και είδε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να χάνεται η σύντροφος του. Ο άντρας τρέχει προς το σημείο που η γυναίκα του είναι αιμόφυρτη και λίγο μετά φαίνεται ο ίδιος να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε και να καταρρέει στο πεζοδρόμιο, σπαράζοντας.

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στο βίντεο δεν σχολιάζεται καθόλου ένα άλλο γεγονός που είναι εμφανέστατο. Η γυναίκα με το σύζυγο της περπατάνε στο πεζοδρόμιο και εξαιτίας αρχικώς ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου και στη συνέχεια του ψυγείου κ της τέντας του περιπτέρου, αναγκάζεται η κοπέλα να κατέβει στο δρόμο και να τη θερίσει το smart. Η ύπαρξη τεχνητών εμποδίων στο πεζοδρόμιο, που αναγκάζουν τους πεζούς να περπατάνε στο δρόμο, δεν απασχολεί την δημοσιογραφική έρευνα, δεν απασχολεί την κοινωνία μας.

Το θέμα των πεζοδρομίων είναι ιδιαίτερα προβληματικό, διότι, πέρα από τις κακοτεχνίες, η πρόσβαση των πεζών σε αυτά παρακωλύεται από κάθε είδους εμπόδια (παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ζαρντινιέρες, πινακίδες, εμπορεύματα από παρακείμενα καταστήματα κ.ά.). Σε πολλές περιπτώσεις οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος όπως έδειξε και το τραγικό δυστύχημα της Πέτρου Ράλλη.

Η προστασία των δημοσίων αγαθών στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως προβληματική. Εάν πάρεις ένα μέτρο από το οικόπεδο του νεοέλληνα είναι ικανός να κάνει πόλεμο αλλά παραμένει απαθής στην κατάληψη δημοσίων χώρων από τους πάντες. Έχοντας χάσει τη σύνδεση μας με τη κοινότητα, μας φαίνεται ότι το δημόσιο, δεν είναι δικό μας, είναι ξένο άρα δεν μας απασχολεί και η κατάληψη του. Το δυστύχημα της Πέτρου Ράλλη δείχνει καταφανέστατα τις συνέπειες τις αδιαφορίας μας. Θα βάλουμε μυαλό; Θα αντιδράσουμε επιτέλους στην κατάληψη του δημοσίου χώρου των πόλεων μας;

(e-mail:mibakas@gmail.com) είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Συζήτηση5 Σχόλια

 1. Alexandros Argyropoulos

  Ωραίο άρθρο Μιχάλη, συγχαρητήρια!

  Σε μας στη Νέα Πεντέλη έχουμε κατάληψη πεζοδρομίων κυρίως από θάμνους και δένδρα που φυτεύουν κάτοικοι και δήμος ακατάσχετα στα πεζοδρόμια.

 2. Δημήτρης

  Μεγάλη η λίστα όλων αυτών που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια. «Επαγγελματίες» εκτελούν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο πεζοδρόμιο, π.χ. περίπτερα, βουλκανιζατέρ (!!!) και φυσικά καφετέριες και εστιατόρια. Άλλοι τα θεωρούν ιδιόκτητες αποθήκες και εκθέτουν εκεί την πραμάτεια τους. Οι πεζοί αναγκάζονται σε ένα ατέρμονο σλάλομ μετ’ εμποδίων. Για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή τυφλούς (σε μια περιοχή με πάρα πολλούς «τυφλούς») ούτε λόγος. Η νέα δημοτική αρχή ας αποβάλει την αρχική ηττοπάθεια και να δώσει κάποιες λύσεις.

 3. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Στα άνω Πετράλωνα είναι τα μεζεδοπωλεία με τις ευλογίες του δήμου Αθηναίων που καταλαμβάνουν όλα τα πεζοδρόμια και απειλούν τον κόσμο που διαμαρτύρεται. Μέχρι και σπίτια έχουν κάψει.

 4. Πολύ καλό άρθρο
  Θέλει νόμους και τήρηση των νόμων
  Είναι κανείς διαθέσιμος να πληρώσει αυτό το πολιτικό κόστος?

 5. άγνωστος

  Συγχαρητήρια στον κ.Μπάκα. Όχι τόσο για το εάν ευσταθούν -και σε ποιό βαθμό- οι εκτιμήσεις ως προς τα πραγματικά περιστατικά του συμβάντος, όσο για τις πολύ εύστοχες παρατηρήσεις του σε ότι αφορά την αξιοποίηση και χρήση των Δημόσιων χώρων. Τι να πούμε όμως όταν οι πολιτικοί μας προτιμούν να βάζουν πρόστιμα στους γερόντους που δε μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν εντελώς ανεξέλεγκτους όσους θα έπρεπε αυστηρότατα να επιτηρούν ; Βέβαια τα περίπτερα που κατά κανόνα λειτουργούν ως ΜΙΝΙ ΜΑRKET δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν σε τούτη τη δόλια χώρα, όμως ούτε αυτό το εξόφθαλμο γεγονός δε στάθηκε ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιου “αρμόδιου” για να ενεργήσει δικαιολογώντας κατ’ ελάχιστο το μισθό του ;

Άφησε σχόλιο