Κάδοι σκουπιδιών μπροστά στους μύλους στα Ταμπάκικα!

2

Πλήγμα στη ματιά και στην αισθητική των ντόπιων και των τουριστών

Μπροστά στο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο του νησιού, μπροστά στους ιστορικούς μύλους, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που η επισκευή τους πέρσι κόστισε 50.000€, μπροστά στο πολιτιστικό μνημείο που κοσμεί όλους τους τουριστικούς οδηγούς για τη Χίο και αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της ιστοσελίδας chios.gr,  εδώ και μερικούς μήνες έχουν τοποθετηθεί 2 κάδοι σκουπιδιών.

Ενδεχομένως η τοποθέτηση των κάδων στο σημείο αυτό να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους επαγγελματίες ή τους κατοίκους της περιοχής. Όμως οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι υπεύθυνοι για την τουριστική προβολή της Χίου δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτήν την απαράδεκτη εικόνα που πληγώνει τη ματιά και την αισθητική μας.

Η συντήρηση των μύλων απαιτεί αρκετά χρήματα ετησίως. Στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως να χρειαστούν μελέτες και εργασίες στήριξης του 4ου μύλου, ο οποίος αργά αλλά σταθερά «καταποντίζεται» καθώς υποχωρεί το έδαφος λόγω της διάβρωσης από τη θάλασσα. Η μετατόπιση των κάδων όμως δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα λίγων λεπτών.

ΥΓ Ευκαιρίας δοθείσης… Καλό θα ήταν εκτός των κάδων να φύγει και ο στήλος με ταυτόχρονη υπογειοποίηση του καλωδίου. Έτσι πράττουν όλες τις πολιτισμένες χώρες που σέβονται τα μνημεία τους.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Β. Χαρίτος

    Εννοείται πως οι κάδοι μπροστά σε ένα μνημείο (οι μύλοι των ταμπάκικων αποτελούν μνημείο της προβιομηχανικής κληρονομιάς) είναι λάθος, όμως εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα:
    1ον Αν δεν κάνω λάθος, σε κανένα από τους παραπάνω μύλους δεν αποκαταστάθηκε ο αλεστικός μηχανισμός. Οι συγκεκριμένοι μύλοι (ταμπακόμυλοι) χρησιμοποιήθηκαν για να αλέθουν σχινόφυλλο και πέτικα, υλικά χρήσιμα για τη δέψη των δερμάτων στα γειτονικά ταμπάκικα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας από αυτούς ως χώρος πληροφόρησης, ίσως και μουσειακός, για τα ταμπάκικα.
    2ον Είναι λάθος ο τρόπος κάλυψής τους με τα ορατά ασφαλτόπανα,που μοιάζει σα να φοράν σκουφιά, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν όταν κατασκευάστηκαν. Το ασφαλτόπανο φθείρεται από τη θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τακτικά αποκατάσταση. Σε παλιές φωτογραφίες καλύπτονται με λαμαρίνες, μα δε γνωρίζω ποιός ήταν ο αρχικός τρόπος στέγασής τους.
    3ον Με τα χρήματα που δαπανώνται για τη συντήρησή τους θα μπορούσε να είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα του τέταρτου μύλου, ή ακόμα να είχαν σταδιακά διασωθεί, οι γειτονικοί πέντε μύλοι του Αγίου Υπατίου, που αποτελούσαν με τους σωζόμενους ενιαίο σύνολο.
    4ον Οι μύλοι περιβάλλονταν, όπως διακρίνεται σε παλιές φωτογραφίες, με αποθήκες. Αυτές αποτελούσαν ίσως ένα είδος κυματοθράυστη. Στην αποκατάσταση δεν διατηρήθηκαν, ίσως με αποτέλεσμα τα προβλήματα του τέταρτου μύλου.
    5ον Οι δημοτικές αρχές, από τη δεκαετία του 90 που αποκαταστάθηκαν οι μύλοι μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκαν τη χρήση μετά την αποκατάσταση, με εξαίρεση τον όμιλο φουσκωτών σκαφών Χίου. Η παρούσα δημοτική αρχή αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εστίασης (καφέ) χρήση που είναι ασύμβατη διότι α) δεν μπορούν να τοποθετηθούν ή δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι και δίκτυα για τη χρήση αυτή (κουζίνα, τουαλέτες, αποχέτευση) και β) απαγορεύεται η ανάρτηση πάνω ή πέριξ των μύλων επιγραφές.

  2. Απλωταριά

    Όσο η Δημοτική Αρχή δεν κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να μετακοινήσει τους κάδους λίγα μέτρα, θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε.

Άφησε σχόλιο