Το τέλος του internet όπως το ξέρουμε;

0

Χτύπημα στην ισότιμη διαδικτυακή πρόσβαση και πλοήγηση από τις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έβαλε χθες Πέμπτη τέλος στην «ουδετερότητα του Διαδικτύου» με τη δικαιολογία ότι εμποδίζει τις επενδύσεις και την καινοτομία, μια απόφαση που έχει προκαλέσει φόβους για «Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων». Το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τρεις ψήφους έναντι δύο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για σημαντικές ανατροπές στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίχθηκε σθεναρά από κάποιους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών, που ισχυρίζονται ότι οι ισχύοντες κανόνες απειλούν να εμποδίσουν τις ευρυζωνικές επενδύσεις και την καινοτομία. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο εξέφρασαν έντονα οι τεχνολογικοί κολοσσοί και ομάδες προστασίας καταναλωτών, σημειώνοντας πως η εφαρμογή του θα σήμαινε το τέλος του ίντερνετ τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Τι είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

Η «ουδετερότητα του Διαδικτύου» («net neutrality» o αγγλικός όρος») απαγόρευε στους παρόχους του Διαδικτύου να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο όλα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο και τους επέβαλε να μην προβαίνουν σε διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα ή την εφαρμογή. Σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυε μέχρι χθες, οι πάροχοι Διαδικτύου δεν μπορούσαν εσκεμμένα να εμποδίζουν, να προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά ούτε και να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο.

Τι αλλαγές επιφέρει η ανατρεπτική απόφαση

Όπως είναι λογικό, η απόφαση -αν και αναμενόμενη- έχει ξεσηκώσει πολίτες και οργανώσεις που υπερασπίζονται την «ουδετερότητα του διαδικτύου». Είναι σίγουρο η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιώνς των ΗΠΑ να προσβληθεί νομικά και η τελική της εφαρμογή να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, ενώ ήδη κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε μηνύσεις.

Επί του πρακτέου, το πιθανότερο σενάριο λέει ότι η νέα ρύθμιση δεν θα επιφέρει άμεσες αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως βάσιμοι φόβοι, ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και αν δεν υπάρξει κάποια δικαστική απόφαση που θα επιβάλει την αναστολή της, η νέα ρύθμιση θα φέρει τα πάνω κάτω στον τομέα της ηλεκτρονικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μικρότερες εταιρείες, νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και «ενοχλητικοί ιστότοποι» αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι χρήστες του διαδικτύου κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται δωρεάν μέσα στα πακέτα τους.

Άφησε σχόλιο