3 στόχοι για τη νέα χρονιά

0

της Αλεξάνδρας Σταματουλάκη

Με την έναρξη του νέου έτους είθισται όλοι μας να θέτουμε νέους στόχους ελπίζοντας ότι στην πορεία θα τους εκπληρώσουμε. Πιστοί κι εμείς λοιπόν στα ήθη μας και επιχειρώντας μια αλλαγή πλεύσης για το 2014, θέσαμε τους δικούς μας προσωπικούς στόχους με την ευχή ότι θα προσπαθήσουμε, «ψυχή τε και σώματι», να μη μείνουν στα λόγια αλλά να γίνουν και πραγματικότητα.

1ος στόχος: Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Ακολουθώντας τη γνωστή, πλην λησμονημένη, ρήση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Εν ολίγοις παίρνουμε την υγεία μας στα χέρια μας καθότι, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Προτιμάμε βιολογικά προϊόντα, μαγειρεύουμε μόνοι μας, εξάλλου είμαστε πλέον musterchef από τα τόσα τηλεοπτικά μαθήματα μαγειρικής, φυτεύουμε και κανένα λαχανικό στον κήπο μας, και συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή διατροφή και σωματική άσκηση. Συγχρόνως… δρόμο παίρνουμε δρόμο αφήνουμε, περπατάμε στη γειτονιά μας, στην πόλη, στην εξοχή, παίρνουμε τα όρη και τα βουνά παρέα με το φίλο μας Χαλάτση, παίρνουμε το ποδήλατό μας ακολουθώντας τους «ποδηλατείν», παίρνουμε μαθήματα χορού και διαψεύδουμε κατηγορηματικά τη γνωστή μας παροιμία «νηστικό αρκούδι δε χορεύει». Δεν παίρνουμε όμως ποτέ… των ομματιών μας.

2ος στόχος: Χρόνου φείδου

«Χρόνου φείδου» έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί μας, συμβουλεύοντάς μας να μη σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε ανούσια πράγματα. Θέλουμε το χρόνο μας γόνιμο και δημιουργικό. Γινόμαστε λοιπόν παραγωγικοί, συνεργατικοί και αλληλέγγυοι, χρήσιμοι για τον εαυτό μας και για τους άλλους, τόσο με τη δουλειά μας αλλά και με τα χόμπι μας και αισθανόμαστε ικανοποίηση και πληρότητα. Επιδιώκουμε την παρέα και φιλία ανθρώπων, που ξέρουν ν’ αγγίζουν τις καρδιές, δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αγάπης που αντέχουν στο χρόνο. Εννοείται ότι τους αναζητάμε ανάμεσά μας και όχι στην εικονική πραγματικότητα του Φου Μπου, (αγγλιστί facebook).

3ος στόχος: Γνώθι σαυτόν

Βρίσκουμε χρόνο και για τον εαυτό μας. Επιτρέπουμε την πολυτέλεια της χαλάρωσης σώματος και ψυχής με αντάλλαγμα εσωτερική και εξωτερική αίσθηση γαλήνης και αρμονίας, με όποιο τρόπο επιλέξει ο καθένας μας διαλογισμό, προσευχή, γιόγκα ή για τους αμύητους απλά απαλή μουσική, ρυθμική αναπνοή με μάτια και… κινητά ερμητικά κλειστά. Αλλάζουμε τρόπο σκέψης, επιλέγουμε να σκεφτόμαστε θετικά και αισιόδοξα, παρά τη δύσκολη καθημερινότητα, μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, όραμα και ελπίδα, απορρίπτοντας όσα εσφαλμένα και παραπλανητικά. Εύκολο; Δε θα το’ λεγα. Η θέλησή μας θα το δείξει. Αλλά εμείς προσπαθούμε. Προσπαθούμε να έρθουμε και σε μια βαθύτερη επικοινωνία με τον εσώτερο εαυτό μας, σε μια αληθινή γνώση, επιχειρώντας τη δύσκολη διαδικασία της αυτογνωσίας, του μεστότατου σοφίας, «γνώθι σαυτόν» για να έχουμε τον έλεγχο της σκέψης και των συναισθημάτων μας και να μην είμαστε έρμαιο των καταστάσεων, αλλά λειτουργώντας πια ως αυτόβουλοι, κυρίαρχοι, υπεύθυνοι και ανιδιοτελείς πολίτες να μπορούμε να κάνουμε ότι αλλαγές θέλουμε στη ζωή μας.

Και επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» άντε, καλή μας αρχή, καλό ξεκίνημα και Καλή μας χρονιά!

Γεννήθηκε στα Νένητα της Χίου και κατοικεί μόνιμα στο Βροντάδο. Είναι δασκάλα και μητέρα δυο παιδιών. Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Εξομοίωσης). Για τέσσερα έτη διετέλεσε Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Άφησε σχόλιο