“Εκδικητική” απόλυση εκπαιδευτικού σε αυτοδιοικούμενο ιδιωτικό σχολείο

1

γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

ΟΙΕΛΕ

Άρχισαν τα όργανα και στον ιδιωτικό τομέα με τις απολύσεις εργαζομένων που προχωράνε εσπευσμένα οι εργοδότες με βάση τις σημερινές μνημονιακές «ελαστικές» εργασιακές συνθήκες. Τρέχουν να προλάβουν πριν αναγκαστούν να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνησης με πρόθεση να βάλει φραγμούς στις αυθαίρετες και μαζικές απολύσεις, αναπροσαρμόζοντας μισθούς και δικαιώματα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν είναι λίγες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν ένα «ξεκαθάρισμα» εργαζομένων, διώχνοντας τους «ανεπιθύμητους».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΛΕιτουργών (ΟΙΕΛΕ) καταγγέλλει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού από «το μοναδικό αυτοδιοικούμενο σχολείο» στην Ελλάδα. Το σχολείο αυτό λοιπόν, παρότι αυτοδιαχειριζόμενο από τους γονείς των παιδιών, με πολλές καινοτομίες στην εκπαιδευτική του λειτουργία και με παράδοση δημοκρατικών διαδικασιών και συλλογικών πρακτικών, απολύει εκπαιδευτικό που εργάζονταν εκεί για 15 χρόνια με την αιτιολογία ότι απουσίαζε “εν μέσω καλοκαιριού από σύσκεψη του ΔΣ” του σχολείου. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έχει έντονη συνδικαλιστική δράση και συμμετείχε σαν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών (ΣΙΕΛ). Σύμφωνα πάντα με τον ΟΙΕΛΕ «με βάση όσα ορίζει το άρθρο 281 του Α.Κ., η καταγγελία σύμβασης του εκπαιδευτικού πρέπει να ακυρωθεί ως καταχρηστική για λόγους εκδικητικότητας». Επιπλέον, το σχολείο επέδωσε τετράμηνη προειδοποίηση απόλυσης στον εκπαιδευτικό «πιθανότατα μπροστά σε εκπαιδευτικούς ή και σε μαθητές, γεγονός που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του συναδέλφου μας και υποσκάπτει το ομαλό εκπαιδευτικό κλίμα».

Δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα έχει η περιπέτεια του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού που βρίσκεται χωρίς δουλειά «μία ωραία πρωία» αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει ότι θα «σκάσουν» πολλές τέτοιες περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς μάλιστα πάντα να διαθέτουν συνδικαλιστική κάλυψη και συνήθως καμία νομική ή άλλου είδους προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα των «ελαστικών» μνημονιακών νόμων της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έφεραν στη χώρα τον εργατικό μεσαίωνα.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Νίκος Μ.

    Είναι ντροπή ένα σωματείο μορφωμένων ανθρώπων να επιτίθεται σε ένα μικρό αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικό σχολείο που μοναδικό του μέλημα είναι η ποιοτική παιδεια των μαθητών του, και να το εξισώνει με άλλα σχολεία – εταιρείες που πραγματικά λειτουργούν με κίνητρο το κέρδος. Κι όλα αυτά για την προστασια ενός συνδικαλιστή, ο οποίος κρίνεται μέτριος εκπαιδευτικός σχεδόν ομόφωνα από τους γονείς των μαθητών, που αποτελούν και τη διοίκηση του σχολείου, μιας και δεν υπάρχει “εργοδότης”. Το ήθος του εκπαιδευτικού φαίνεται από τα ψέματα που διαρρέει. Αλλά το ήθος και η παιδεία είναι προφανώς μικρά γράμματα για κάποιους, προέχει η προστασία των δικών τους, η μονιμοποίηση των μετρίων σε βάρος των παιδιών.

Άφησε σχόλιο