Τα «γεφύρια» μας

3

γράφει ο Γιώργος Κάκαρης

Τοξοτό γεφύρι στις Αλισιές Καμπιών
Τοξοτό γεφύρι στις Αλισιές Καμπιών

Σκόρπισε θλίψη η κατάρρευση του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας. Θλίψη και ανησυχία για το μέλλον των αξιοθαύμαστων έργων που μας προίκισε η παράδοση και η λαϊκή σοφία και τώρα είναι η σειρά μας να διαχειριστούμε.

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ή τοπικιστικής αντιζηλίας. Κάθε τόπος έχει τις ομορφιές του. Το νησί μας δεν έχει τόσο γραφικό γεφύρι όπως αυτό της Πλάκας, ωστόσο διαθέτει αρκετά έργα φτιαγμένα από τους προγόνους μας με ζηλευτή μαεστρία. Μνημεία που κουβαλάνε βαρύ φορτίο μόχθου, ιστορίας και τέχνης, που αν δεν τα φροντίσουμε, νομοτελειακά θα καταστραφούν. Βίγλες, γεφύρια, ανεμόμυλοι, αλλά και άλλα έργα δευτερευούσης ίσως ιστορικής σημασίας, όπως πηγάδια, υδρευτικά και αρδευτικά έργα, μονοπάτια, διαβατά, αλώνια, αγροικίες και μαντριά υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη Χίο.

Πρέπει να διασωθεί το σύνολο όλων αυτών; Προφανώς όχι. Πρέπει όμως σε πρώτη φάση να καταγραφούν και μετέπειτα να αξιολογηθούν ώστε να αποφασίσουμε με ποια από αυτά θα πορευτούμε στο μέλλον. Η καταγραφή τους είναι το πρώτο βήμα για την προστασία τους, για μια ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Κάτοικος Χίου

Συζήτηση3 Σχόλια

  1. σιδερής Λοϊζος

    Ποιός θα την κάνει αυτή την υπέροχη δουλειά Γιώργο είναι το θέμα.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες (νεωτέρων μνημείων) είναι χωρίς στελέχη. Υπάρχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που πρέπει να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες.
    Ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα είναι αποσπασματικές και χρηματοδότηση δεν βλέπω στον ορίζοντα.

    Σιδερής Λοϊζος

    • Αγαπητέ Σιδερή οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στα έργα των παπούδων τους και είναι ιστορικά και συναισθηματικά δεμένοι με αυτά, μερικές φορές είναι οι πιο υπεύθυνοι να προωθήσουν την καταγραφή και να «ωθήσουν» τους αρμόδιους. Ταξίδεψα από τη Χίο στη Θεσπρωτία για να βοηθήσω στην αποτύπωση και διάσωση του αρχαίου γεφυριού της Οσντίνας με μοναδική ανταμοιβή την ηθική ικανοποίηση και την υπέροχη φιλοξενία κάποιων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων όπως ο Γιώργος.
      Η σωστή προβολή ενός θέματος και η θυσία του προσωπικού μας χρόνου πολλές φορές είναι αρκετή για να βρεθούν φορείς (π.χ. Ελληνική Εταιρεία) να το υποστηρίξουν.
      Τέλος το Πανεπιστήμιο μας έρχεται πάντα στο μυαλό σε θέματα που σχετίζονται με «έρευνα» ή εργασία «μη αμειβόμενη» αλλά σε τόσο εξειδικευμένες μελέτες θεωρώ ότι το ΤΕΕ πρέπει να αναβαθμίσει το ρόλο του αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες..
      Φιλικά
      Σταύρος Αντωνίου

Άφησε σχόλιο