Η Παγούσαινα με το ξακουστό νερό

0

Η μονή βρίσκεται στη Βόρεια Χίο σε απόσταση 52 χλμ από την πόλη και 5 χλμ από το χωριό Παρπαριά

Είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Αμανή σε υψόμετρο 600 μέτρων, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι ότι το Ιερό είναι κτισμένο πάνω σε πηγή με τρεχούμενο πόσιμο νερό. Σύμφωνα με μαρτυρίες η Μονή κτίστηκε τους Μεσαιωνικούς χρόνους και ήταν ανδρικό Μοναστήρι. Πήρε το όνομα της από τους πάγους που κάθε χειμώνα ασπρίζουν την περιοχή, “ΤΩΝ ΠΑΩΝ ΤΑ ΚΡΕΜΑ” όπως ονομάζεται από τους ντόπιους.

Παλαιότερα εξαιτίας του άφθονου νερού, η γύρω περιοχή είχε πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σήμερα η γύρω περιοχή έχει τη χαρακτηριστική φρυγανώδη βλάστηση της Αμανής και αποτελεί ενδιαίτημα του σπάνιου και προστατευόμενου Σμυρνοτσίχλονου. Το εναέριο video του Κώστα Αναγνώστου που ακολουθεί παρουσιάζει την Παγούσαινα και τη γύρω περιοχή.

Ένα έγγραφο του 1876 μαρτυρεί ότι η Μονή παραχωρήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Γρηγόριο στην κοινότητα της Παρπαριάς έναντι δωρεάς 16000 γροσίων προς την κοινότητα της Βολισσού. Ο ναός ανήκει στον τύπο της Μονόχωρης Βασιλικής και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

  • 18
    Shares

Άφησε σχόλιο