Τιμώντας τον Πάνο Καρασούλη

0

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Δημήτρης Φρεζούλης, Αντώνης Γλύκας, Νίκος Χαρτουλάρης, Πάνος Καρασούλης, Ανδρέας Μιχαηλίδης
Δημήτρης Φρεζούλης, Αντώνης Γλύκας, Νίκος Χαρτουλάρης, Πάνος Καρασούλης, Ανδρέας Μιχαηλίδης

Τιμώντας τον αείμνηστο πλέον Πάνο Καρασούλη, σας στέλνω τη φωτογραφία αυτή, από τα εγκαίνια της προτομής του Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή στη γενέτειρά του, τα Θυμιανά, το καλοκαίρι του 2012. Εμφανίζονται στο κέντρο τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στο νησί μας. Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Αντώνης Γλύκας, ο Νίκος Χαρτουλάρης και ο Πάνος Καρασούλης, πλαισιωμένοι από τον υπογράφοντα και το Δημήτρη Φρεζούλη. Λίγο πριν, ο τότε Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος είχε τελέσει ο ίδιος τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δεσπότη.

Και οι τρεις τους φρόντισαν να παραδώσουν στους σύγχρονούς τους, τις μαρτυρίες, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για τα ηρωικά και ταυτόχρονα τραγικά εκείνα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου. Τους θυμάμαι να συζητάνε τα παλιά, πίνοντας τον καφέ τους στην Πλατεία, μετά την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου στο άγαλμα του Καλαμπόκα, που διοργάνωνε τότε ο Δήμος κατά την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου από το Ναζιστικό ζυγό. Νηφάλιοι, καλαμπουρτζήδες, μιλούσαν για σπουδαία πράγματα με εξαιρετική απλότητα και γελούσαν σαν μικρά παιδιά! Εγώ ετοίμαζα τότε το βιβλίο για τον Ιωακείμ Στρουμπή. Χάρηκαν όταν άκουσαν πως γράφω ένα βιβλίο για το Δεσπότη. Μου αφηγήθηκαν και γεγονότα που δεν περιλαμβάνονταν στην επίσημη ιστοριογραφία της εποχής. Ο Πάνος Καρασούλης, όταν αργότερα πήρε το βιβλίο στα χέρια του, συγκινημένος μου είπε πως το Δεσπότη τον αποκατέστησε το βιβλίο αυτό και δεν έχει ανάγκης καμιάς άλλης αποκατάστασης από την επίσημη εκκλησία. Ήταν μάλιστα ομιλητής στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στα Θυμιανά, μιλώντας συγκινημένος για τον Ιωακείμ. Την ίδια άποψη περί αποκατάστασης του Δεσπότη εξέφραζε και ο έτερος εκ των τριών Νίκος Χαρτουλάρης, ο οποίος μάλιστα προφητικά μου δήλωνε πως η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να αποκαταστήσει τον Δεσπότη. Τα λόγια του αυτά μου φαίνονταν άκαιρα τότε, που είχε διαφανεί μια κάποια διάθεση πιο ήπιας στάσης της Εκκλησίας απέναντι στο θέμα του Ιωακείμ. Είχε απόλυτο δίκιο!

Θα τους θυμόμαστε και τους τρεις με συγκίνηση και θαυμασμό, για την άδολη προσφορά τους στην πατρίδα μας, για τη στάση τους στα πέτρινα χρόνια και για την αγάπη που έδειχναν καθημερινά στους νέους ανθρώπους, όταν έπαιρναν και αυτοί το ρίσκο που τους αναλογούσε, όπως έκαμαν άλλωστε και οι ίδιοι κάποτε.

Ιατρός, Δρ. Ιατρικής.

Άφησε σχόλιο