Παρθένης: Να περισώσουμε ό,τι μπορούμε

0

Κοινή ανακοίνωση πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων: Βόρειο Αιγαίο: Γόνιμη Γραμμή, Οικολογικός Άνεμος, Οικολόγοι-Πράσινοι Χίου, ΣΥΡΙΖΑ Χίου και Χιακή Συμπολιτεία

Φωτογραφία: Βασίλης Αγιαννίδης

Η Δημοτική Αρχή Βουρνού κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη ότι δεν θα ξεκινούν έργα χωρίς να αποδεικνύεται-επιβεβαιώνεται η σκοπιμότητά τους. Υποσχέθηκε μια τομή ως προς αυτό σε σχέση με τη Δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη. Αυτή η τομή δεν έλαβε χώρα στην περίπτωση του Παρθένη. Προχωρά στο πιο κρίσιμο μέρος της υλοποίησης του περιφερειακού δρόμου, αυτό που παρεμβαίνει στο ρου ενός ποταμού (Παρθένης), στη βάση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκαν πριν δύο περίπου δεκαετίες (και αδειοδοτήσεων που δόθηκαν με βάση αυτές τις πεπαλαιωμένες μελέτες).

Με προβληματικά και αναχρονιστικά δεδομένα για τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό, χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκριση με μια ήπιων παρεμβάσεων παρέμβαση στο κυκλοφοριακό με βάση σύγχρονες προτάσεις που συνυπολογίζουν καλύτερα φύση και τοπικότητα, με αγνόηση των επιπτώσεων στη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής λόγω της ανέγερσης ενός απροσπέλαστου τσιμεντένιου τοίχου-φράγματος (σε κάποια σημεία μέχρι και δύο μέτρα), το οποίο θα τη διαιρεί στα δύο. Χωρίς πρόβλεψη για ηχοπετάσματα, αγνοώντας ότι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που θα έχει υπερυψωθεί στα δύο μέτρα θα ακούγεται πολύ ευρύτερα από τον επίπεδο δρόμο που υπέθετε η μελέτη επιπτώσεων (αυτή που εκπονήθηκε πριν δύο δεκαετίες). Χωρίς πολλά άλλα, που θα καταθέσουμε σε έναν οργανωμένο δημόσιο διάλογο που ελπίζουμε να προκαλέσει η παρέμβασή μας.

Έπρεπε να αναδείξουν το θέμα πολίτες και συλλογικότητες για να αρχίσει να γίνεται λόγος για το αυτονόητο, να περισωθεί ό,τι γίνεται. Αν γίνεται πλέον να σωθεί κάτι. Με την κοινωνία να βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό, καθώς η διακοπή του έργου λόγω μιας σειράς προβλημάτων θα μπορούσε να τινάξει τα οικονομικά του δήμου στον αέρα. Με τους τεράστιους όγκους τσιμέντου να ετοιμάζονται να παραμορφώσουν το ρου του ποταμού και το περιβάλλον του, προσθέτοντας ένα συντριπτικό και αναντίστρεπτο πλήγμα σε μια παρατεταμένη υποβάθμιση από την αντιμετώπιση του ποταμού ως σκουπιδότοπου.

Με υπευθυνότητα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ανεπιθύμητα πλην τετελεσμένα, καλούμε άμεσα σε πρωτοβουλίες για προσαρμογές που θα μπορούσαν να σώσουν ό,τι γίνεται (π.χ. το γεφύρι) και να εξασφαλίσουν κάποια στοιχειώδη (προσβασιμότητα, προστασία από πλημμύρες και θόρυβο). Καθώς και ό,τι άλλο εκτιμηθεί ότι είναι εφικτό από μια συνεργασία πολιτικών οργάνων (άμεσα συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Κοινότητα), τεχνικών υπηρεσιών, πολιτών και συλλογικοτήτων. Εμείς θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για το καλύτερο, κρατώντας το θέμα ψηλά για όσο χρειάζεται.

Για να κατοχυρωθεί έτσι, επιπλέον, ότι δεν θα ξεκινήσει άλλο έργο απλώς για να μη χαθούν εξωτερικές χρηματοδοτήσεις, διακινδυνεύοντας τελικά να χαθούν πολύ περισσότερα χρήματα του ίδιου του δήμου, δηλαδή των δημοτών. Κι ας είναι αυτό το τελευταίο μεγάλο έργο που θα τρέχουμε σαν κοινωνία μήπως και διορθώσουμε λιγάκι, αφού ξεκίνησε.  Το χρωστάμε, μεταξύ άλλων, στο δίκιο του ποταμού που ελπίζουμε να μην μας εκδικηθεί, το χρωστάμε στο δικαίωμά μας να πορευόμαστε με κατάλληλο συλλογικό-συνολικό σχέδιο και όχι στον αυτόματο.

Άφησε σχόλιο