Pedro Goncalves: Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι ο επόμενος που θα πάω

1

Όπως φανερώνει το όνομά του, ο Pedro δεν είναι από δω. Είναι από τη Μαδέιρα, ένα νησί του Ατλαντικού Ωκεανού που ανήκει στην Πορτογαλία. Ο Pedro έμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών και μετά ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της ζωής του για σπουδές και εργασία στην ηπειρωτική Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία και Ιταλία. Ως «μετανάστης του έρωτα» βρέθηκε στο νησί μας το 2008 και παρόλο που η σχέση του με την κοπέλα που τον «τράβηξε» στο νησί μας διακόπηκε, ο Pedro δεν έφυγε από τη Χίο, γιατί εδώ πλέον νιώθει ότι είναι το σπίτι του. Στα 9 χρόνια που βρίσκεται στο νησί μας, o Pedro δούλεψε σε τοπικές εταιρίες τροφίμων και τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε μαζί με τη σύντροφό του μια επιχείρηση ενοικίασης mountain bike, ποδηλατικών και πεζοπορικών εξορμήσεων με έδρα στα Μεστά.

Ποιος καλός άνεμος σ’ έφερε στο νησί;
Μια πολύ καλή μου φίλη μου είχε πει κάποτε ότι είμαι ερωτικός μετανάστης για να μου κάνει πλάκα. Η αλήθεια είναι ότι γνώρισα μια χιώτισσα στην Ολλανδία όπου μέναμε και σπουδάζαμε, και μετά από μερικά χρόνια μαζί, εκείνη βρήκε μια ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές τις εδώ, και αποφασίσαμε να έρθουμε. Χωρίσαμε μετά από 5 χρόνια, αλλά τότε δεν ήθελα πια να φύγω, η Χίος είχε γίνει σπίτι μου.

Τι ήταν αυτό που σ’ έκανε να αποφασίσεις να ρίξεις άγκυρα στη Χίο;
Σε όλα αυτά τα χρόνια που μένω εκτός Πορτογαλίας, δεν είχα βρει κάπου που να μου κάνει το κλικ, να πω ότι εδώ θα μπορούσα να μείνω για πάντα. Όταν ζεις για αρκετά χρόνια μακριά από τις ρίζες σου, είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση ότι θα αλλάξεις τρόπο ζωής, και το ταξίδι σε τραβάει μια ζωή να το συνεχίσεις. Γι’ αυτό και όταν άρχιζα να αναρωτιέμαι «μήπως πρέπει να φύγω;» μέσα σε λίγους μήνες βρισκόμουν κάπου αλλού και συνέχιζε η περιπέτεια.

Λοιπόν, να μην σου τα πολυλέω, από τότε που ήρθα Χίο αυτή η ερώτηση δεν μου πέρασε από το μυαλό.. και κοντεύω να κλείσω δεκαετία εδώ. Δεν μπορώ να σου πω για το μέλλον, αλλά προς το παρόν, είμαι σπίτι.

Τι θα έσβηνες αν μπορούσες από τον χάρτη της Χίου;
Δεν νομίζω ότι θα έσβηνα κάτι. Θεωρώ ότι η κοινωνία είναι ο καθρέφτης τον ανθρώπων, και όσο και να προσπαθήσεις, δεν θα μπορείς ποτέ να πεις ότι κάποιος σου αρέσει 100%. Έτσι είναι η σχέση μου με τη Χίο, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα τα ήθελα διαφορετικά, αλλά δεν θα ήθελα να αλλάξει ο χαρακτήρας της κοινωνίας που εδώ και 9 χρόνια με φιλοξενεί και κάθε μέρα μου δείχνει ότι, πέρα από όλες τις δυσκολίες και  τα ελαττώματα, κάνει μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσει και να εξελιχθεί.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου περίπατος;
Είναι πάντα ο επόμενος που θα πάω. Αρκεί να έχω καλή παρέα.

Πώς θα έπειθες κάποιον να έρθει να ζήσει στο νησί;
Δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να το κάνω, διότι η Χίος δεν σου δείχνει την καλή της πλευρά μόλις φτάνεις στο νησί. Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που, τουλάχιστον για τα χρόνια που είμαι εδώ, δεν μπορεί να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, το να ζήσεις σε ένα νησί είναι ένα έξτρα βάρος που δεν μπορούν να το κουβαλήσουν όλοι. Αλλά η Χίος σε κερδίζει σιγά σιγά, σχεδόν χωρίς να το πάρεις είδηση. Περνάνε τα χρόνια και ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι είσαι σπίτι.

Τι είναι αυτό που λείπει από τη Χίο;
Η μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων είναι, για μένα, το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη ενός νησιού, και στη Χίο υπάρχει ακόμα παρά πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Αν σημαίνει αυτό ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αεροδρόμιο, καινούργια λιμάνια κ.λπ, δεν ξέρω. Σίγουρα χρειάζονται συνεννόηση, αποφασιστικότητα και πάρα πολύ μελέτη πάνω σε αυτά.

Ποιο μέτρο θα ζητούσες από τις αρχές να εφαρμόσουν για την ανάπτυξη του νησιού με γνώμονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του;
Αν έχω μάθει κάτι σε αυτά τα 40 χρόνια που κυκλοφορώ, είναι να μην περιμένω τίποτα από τις αρχές σε ό,τι έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής τον πολιτών.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος! Έχω την τύχη ναι είναι συμπατριώτης μου (στην χώρα) και τώρα εδώ στον τόπο μας, τη Χίο!
    Βαντα

Άφησε σχόλιο